Go Back   MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 4.6L (1996-2004 Modular) Mustang
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


4.6L (1996-2004 Modular) Mustang Technical discussions on 1996-2004 4.6 Liter Modular Motors (2V and 4V) within.
Sponsored by Cruizin Concepts


Welcome to Mustang Forums!
Welcome to Mustang Forums.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-19-2009, 10:57 AM   #1
6sphere
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2008
Vehicle: 2002 GT
Location: michigan
Posts: 132
Default abs light is on..how to check??

After I had my gears put in, there has been a pulsing in the brake pedal when I slow down. It really only happens when I get in the lower speeds like 10mph and lower. Over at StangNet someone mentioned that it could be the rear rotors.

Now my abs light is on. It never came on before I had the gears put in, now it will come on every once in a while, especially when im on the highway. It came on today when I got on the highway and another time as well. And whats weird is when the light is on, my brake pedal doesn't pulse when I slow down.

How can I check the code? Im gonna try with my xcal 2 after posting this, so we'll see if it works or not.
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Mustang Forums!
__________________
02 Satin Silver Pearl GT
O/R prochamber
Flowmaster weld ins
K&N drop in
FRPP 3.73s
Steeda UDPs
Steeda Tri-Ax
93 tune from VMP tuning
6sphere is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2009, 12:02 PM   #2
6sphere
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2008
Vehicle: 2002 GT
Location: michigan
Posts: 132
Default

Xcal didn't work...
__________________
02 Satin Silver Pearl GT
O/R prochamber
Flowmaster weld ins
K&N drop in
FRPP 3.73s
Steeda UDPs
Steeda Tri-Ax
93 tune from VMP tuning
6sphere is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2009, 04:41 PM   #3
dennis_112
3rd Gear Member
 
Join Date: Feb 2007
Vehicle: 03 Ford Mustang GT
Location: Jackson, Oh
Posts: 897
Default

Its not a CEL its your ABS sensor, check to make sure they didnt unplug one of your ABS sensor's, or or could be loose, or it couldnt be related and your brakes need replaced.
__________________

2003 Mustang
PROCHARGER P-1SC 8lb
To much to list
Tuned and Installed by Mike Bell, Dayton 5.0
Dayton Performance

FOR SALE!!!

http://www.mautofied.com/2003-Ford-M...ing/100250548/
dennis_112 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2009, 04:43 PM   #4
WhiteFoxGT
Resident Ford Troll
 
WhiteFoxGT's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Vehicle: 98 Cobra
Location: Delaware
Posts: 5,917
Default

If it started after the gears, the installer probably damaged the sensor where it goes thru the axle housing. They get seized in there and take some manipulating to get out. Yank the rear wheels and inspect the senors for damage and make sure hey are seated all the way in
WhiteFoxGT is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2009, 07:57 PM   #5
LynnBob Mustang
5th Gear Member
 
LynnBob Mustang's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Vehicle: 1999 GT, 1965 coupe
Location: PA
Posts: 2,180
Default

My ABS light came on after I got done putting my springs in on it's test drive. I put it up for the winter right after I did it and I havn't gotten time to look into what happend to make it come on because it has been too cold out. But I'm guessing I did something with one of the cables.

Lynn
__________________

'99 GT automatic
CDC Shaker scoop, K&N Filter
MAC cat back
Max Speed 1 ˝” Lowering springs
KYB GR2 shocks and struts
Cobra front brakes

'65 Mustang coupe in progress
http://mustangforums.com/forum/class...s-of-pics.html
LynnBob Mustang is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2009, 09:59 PM   #6
6sphere
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2008
Vehicle: 2002 GT
Location: michigan
Posts: 132
Default

I went to the place I took it too and told them about it. They said to drop it off sometime and they'll check it out.
__________________
02 Satin Silver Pearl GT
O/R prochamber
Flowmaster weld ins
K&N drop in
FRPP 3.73s
Steeda UDPs
Steeda Tri-Ax
93 tune from VMP tuning
6sphere is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2009, 10:06 PM   #7
livefast1
5th Gear Member
 
livefast1's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 2,363
Default

to do the gears you have to pull the axles and to push the axles in to get the c clips out you have to at least loosen the abs sensors and pull them out a little (or all the way out whatever floats your boat), they probably didn't put them all the way back in which is why your abs is activating. you could check it with a scan tool, monitor which abs sensor isn't responding.
__________________

6.0 shortblock with arp rod bolts, cnc'd/milled 806's, 238/242 112lsa cam, victor jr. manifold, holley 750 dp on the stand waiting.
livefast1 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2009, 10:26 PM   #8
6sphere
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2008
Vehicle: 2002 GT
Location: michigan
Posts: 132
Default

I'll tell them about the abs sensors. I still dont understand why the brakes pulse. They had to take the rear ones apart to do the install so maybe they did something wrong putting them back on.?
__________________
02 Satin Silver Pearl GT
O/R prochamber
Flowmaster weld ins
K&N drop in
FRPP 3.73s
Steeda UDPs
Steeda Tri-Ax
93 tune from VMP tuning
6sphere is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2009, 10:30 PM   #9
Nolimits31
3rd Gear Member
 
Join Date: Feb 2008
Vehicle: 2002,Ford,Mustang GT
Location: Upstate NY
Posts: 500
Default

Quote:
Originally Posted by 6sphere View Post
I'll tell them about the abs sensors. I still dont understand why the brakes pulse. They had to take the rear ones apart to do the install so maybe they did something wrong putting them back on.?
where did you get them from? check to see if they are warped. we sometimes have problems at our shop with napa brand and advanced auto products but they are covered under warranty.
__________________
04 OW SVT Cobra
Mods: BF 2.76, BF Idler, JLT RAI, Borla Stingers, VMP Email Tune!
Nolimits31 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2009, 10:38 PM   #10
livefast1
5th Gear Member
 
livefast1's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 2,363
Default

when you say pulse does the pedal feel wierd or does it feel like the brakes are warped (feel a vibration in your seat).

if they messed up or didn't install a sensor all the way in, the abs module will see a differential in wheel speed which tells it a tire has lost traction and will cause an abs stop, which would also explain why your abs light is on.
__________________

6.0 shortblock with arp rod bolts, cnc'd/milled 806's, 238/242 112lsa cam, victor jr. manifold, holley 750 dp on the stand waiting.
livefast1 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2009, 10:38 PM
MustangForums
Ford Mustang




Paid Advertisement

 
 
 
Reply

Tags
1994, 1996, 2002, 96, abs, check, cobra, ford, gt, install, light, mustang, musyang, sensor, spring

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HOW TO DISABLE ABS? 302xr7 SVT Forums 22 11-27-2007 11:28 AM
How to spin both tires. 4.0 Stang V6 S197 General Discussion 25 11-07-2006 09:53 PM
ABS!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! White_Lightning_313 V6 (1994-2004) Mustangs 17 08-30-2006 07:45 PM
where to start looking... eternal981 4.6L (1996-2004 Modular) Mustang 20 07-05-2006 11:10 PM

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 03:49 AM.

© Internet Brands, Inc.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company
Emails Backup