Go Back   MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 4.6L (1996-2004 Modular) Mustang
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


4.6L (1996-2004 Modular) Mustang Technical discussions on 1996-2004 4.6 Liter Modular Motors (2V and 4V) within.
Sponsored by Cruizin Concepts


Welcome to Mustang Forums!
Welcome to Mustang Forums.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-28-2009, 12:11 PM   #1
tator152
1st Gear Member
 
tator152's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Vehicle: 2002, Ford, Mustang GT
Location: Oklahoma
Posts: 98
Default Question about codes/O2 sensor

The other day my service engine soon light came on so i got the code read today. The code was P1131 which was:

lack of H02S1 switches-lean (Bank 1 sensor 1)

I was told this was the upstream O2 sensor. My question is can i just clean the O2 sensor or do i need to replace it? Also, could i just clear the code at O'reilly's (where i got it read)? would that fix it? Thanks in advance for your help!

Also any tips on removing the o2 sensor would be appreciated, thanks!
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Mustang Forums!
__________________
2002 Mustang GT...

Last edited by tator152; 10-28-2009 at 12:28 PM.
tator152 is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2009, 02:57 PM   #2
WhiteFoxGT
Resident Ford Troll
 
WhiteFoxGT's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Vehicle: 98 Cobra
Location: Delaware
Posts: 5,917
Default

I would first check for signs of a lean condition. Vac leaks or exhaust leaks are the biggest culprit. Dont go condemning an 02 sensor as soon as it throws codes. Thats what the 02s are designed to do, tell you when theres a problem. Also, check the wiring coming out of the 02 sensor and make sure it hasnt been damaged.
WhiteFoxGT is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2009, 02:57 PM
MustangForums
Ford Mustang




Paid Advertisement

 
 
 
Reply

Tags
01, 2002, code, codes, engine, forums, gt, mustang, o2, o2 sensor, p1131, sensor, sensors, service engine soon, signs

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Diablo tuning question!!! JimboGT01 4.6L (1996-2004 Modular) Mustang 15 06-13-2006 07:58 PM
o2 sensor harness. someone help please xjarhead1999 5.0L (1979-1995) Mustang 11 04-24-2005 02:00 PM

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 03:27 AM.

© Internet Brands, Inc.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company
Emails Backup