Search



Go Back   MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 4.6L (1996-2004 Modular) Mustang
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

4.6L (1996-2004 Modular) Mustang Technical discussions on 1996-2004 4.6 Liter Modular Motors (2V and 4V) within.
Sponsored by Cruizin Concepts


Welcome to Mustang Forums!
Welcome to Mustang Forums.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-23-2014, 11:18 AM   #1
Roob
 
Roob's Avatar
 
Join Date: May 2014
Vehicle: 2004 Mustang GT
Location: nevada
Posts: 10
Default 2004 Mustang GT High Idle **HELP**

I have 2004 Mustang GT 152K miles - all stock
-
I have an High Idle Problem and Stalls
-
Idle is 2000 rpm.....
Once I tap the EGR Valve it stalls .. If I tap the EGR valve give it a little gas it goes back to normal idle 600 rpm

I have replaced the TPS Sensor, IAC Valve, EGR Valve, mass Air Flow Sensor
nothing .... still idle high
I checked for vacuum leaks cant not find any.

can anyone give suggestions?

Thanks
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Mustang Forums!
Roob is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 11:30 AM   #2
DeathRattle
2nd Gear Member
 
Join Date: Apr 2008
Vehicle: 2003 Ford Mustang GT
Location: NJ
Posts: 416
Default

Is the throttle blade sticking?
__________________
Esmeralda - 03 Stang GT: Sniper tune, PP intake/plenum/75mm TB, CAI, Full O/R Exhaust, UDP's, Cobra tank, dual 255 lph pumps, 4.10's, upgraded trans w Transpak, 2400 stall converter, grille delete...

Nadia - 2010 Camaro LS3 2SS/RS: SLP Blackwing, K&N Air Filter, SLP Under Drive Pulley, VMax TB, OBX 1-7/8 LTs with HF Cats, OBX 3" Cat-Back, Custom Predator Tune!!
DeathRattle is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 12:13 PM   #3
Roob
 
Roob's Avatar
 
Join Date: May 2014
Vehicle: 2004 Mustang GT
Location: nevada
Posts: 10
Default

No .. Cable, cruise control cable, all is fine
Roob is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 12:46 PM   #4
art02gt
3rd Gear Member
 
art02gt's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Vehicle: 2002 Mustang GT
Location: El Paso, TX
Posts: 656
Default

how did you check for vacuum leaks?
Any codes?
__________________

2002 GT: 4.10s, AM CAI, UPR o/r X-Pipe, MGW STS, Flowmaster 40's, more to come
art02gt is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 01:00 PM   #5
Roob
 
Roob's Avatar
 
Join Date: May 2014
Vehicle: 2004 Mustang GT
Location: nevada
Posts: 10
Default

No check light is on
I checked for vacuum leaks with carb cleaner
checked everywhere ...
any other way I can check?
Roob is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 01:04 PM   #6
art02gt
3rd Gear Member
 
art02gt's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Vehicle: 2002 Mustang GT
Location: El Paso, TX
Posts: 656
Default

Quote:
Originally Posted by Roob View Post
No check light is on
I checked for vacuum leaks with carb cleaner
checked everywhere ...
any other way I can check?
Having the check engine light off doesn't necessarily mean you don't have any codes. You can have what are called 'pending codes' and can be a huge clue to what's causing your problem. If you can get a hold of a scan tool, it would also be a big help to see where your fuel trims are at.
__________________

2002 GT: 4.10s, AM CAI, UPR o/r X-Pipe, MGW STS, Flowmaster 40's, more to come
art02gt is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 01:09 PM   #7
Roob
 
Roob's Avatar
 
Join Date: May 2014
Vehicle: 2004 Mustang GT
Location: nevada
Posts: 10
Default

I can go to autozone, they do it for free
how long does my battery need to be hooked up to get codes?
Roob is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 01:19 PM   #8
art02gt
3rd Gear Member
 
art02gt's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Vehicle: 2002 Mustang GT
Location: El Paso, TX
Posts: 656
Default

Quote:
Originally Posted by Roob View Post
I can go to autozone, they do it for free
how long does my battery need to be hooked up to get codes?
there really is no telling. Each monitor has a specific criteria it needs to meet before completing. just drive it normally for a week or so. The people at autozone might not give you the pending codes though, around here they've become real jack asses that wont even hook up the scan tool if the CEl is not on and they won't want to listen to anything you have to say about it.
__________________

2002 GT: 4.10s, AM CAI, UPR o/r X-Pipe, MGW STS, Flowmaster 40's, more to come
art02gt is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 01:28 PM   #9
Roob
 
Roob's Avatar
 
Join Date: May 2014
Vehicle: 2004 Mustang GT
Location: nevada
Posts: 10
Default

ill do that .. thanks
Roob is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 02:53 PM   #10
Derf00
6th Gear Member
 
Join Date: Feb 2005
Vehicle: '08 S197 GT
Location: AZ
Posts: 9,688
Default

Could be the DPFE sensor is sticking... When it goes bad it usually, but not always, throws a code.
__________________
08 S197 GT Auto: FRPP Strut Tower Brace, FRPP Bullitt CAI, Bama 91-P Tune
Pending upgrades: Shaftmasters Aluminum 3.5" DS, FRPP 3.73 gears, Axle back exahust (?)

Quote:
Originally Posted by LostBoyz View Post
if you are getting 29mpg in your 5.0, you aren't driving it correctly
Derf00 is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 02:53 PM
MustangForums
Ford Mustang




Paid Advertisement

 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 12:37 AM.

© Internet Brands, Inc.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company
Emails Backup