Help! Installed Ford Racing CAI & BAMA Tune threw Codes po 171, po 174 - MustangForums.com



4.6L V8 Technical Discussions Any questions about engine, transmission, or gearing can be asked here!
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-02-2011, 07:15 PM   #1
nads83
Thread Starter
 
nads83's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: New Jersey
Posts: 12
Default Help! Installed Ford Racing CAI & BAMA Tune threw Codes po 171, po 174

Installed Ford Racing CAI and loaded BAMA tune. Could hear spark detonation, ran sluggish, then threw engine light that read PO 171 and PO 174 for lean condition.

Is this likely a tune problem? Pretty sure the install is tight!

Thanks
nads83 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 08:05 PM   #2
highline
4th Gear Member
 
highline's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Texas
Posts: 1,481
Default

Quote:
Originally Posted by nads83 View Post
Could hear spark detonation!
What does this sound like...can you describe it? As to your question, yea, it's in the tune...try reloading it before calling bama
highline is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 11:17 PM   #3
ski
4th Gear Member
 
Join Date: Mar 2006
Location:
Posts: 1,470
Default

Also, make sure the MAF sensor is oriented correctly, and the PCV tube is securely connected.
ski is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2011, 01:56 AM   #4
808muscle
5th Gear Member
 
808muscle's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Maui
Posts: 4,752
Default

Getting any unmetered air in there will cause a lean condition and cause those codes. Go over you entire CAI making sure there is no gaps anywhere. Did the maf housing location change? Was there a blocking plate that was supposed to be installed? I am guessing its something simple. Take your time and go over everything slowly. I say this cause I did it myself. Installed an entire supercharger only to f%ck up the cai install!! LOL I got those same codes.
808muscle is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2011, 07:25 AM   #5
dna
 
Join Date: Sep 2010
Location: MA
Posts: 34
Default

Quote:
Originally Posted by 808muscle View Post
Getting any unmetered air in there will cause a lean condition and cause those codes. Go over you entire CAI making sure there is no gaps anywhere. Did the maf housing location change? Was there a blocking plate that was supposed to be installed? I am guessing its something simple. Take your time and go over everything slowly. I say this cause I did it myself. Installed an entire supercharger only to f%ck up the cai install!! LOL I got those same codes.
This. Also be sure to contact whoever wrote your tune. In my past experience, they've been very helpful and willing to answer any questions I've had.

Good luck!
dna is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2011, 09:22 AM   #6
nads83
Thread Starter
 
nads83's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: New Jersey
Posts: 12
Default Problem Solved!

Problem was that I had accidentally indicated "stock" in the air box section on the BAMA questionaire. I did indicate Ford Racing CAI, but there was obviously a conflict. BAMA was great, they corrected the tune and sent it back to me in five minutes. Car seems to be running fine now!
nads83 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2011, 09:30 AM   #7
CTGT2005
1st Gear Member
 
Join Date: Aug 2006
Location:
Posts: 71
Default

Always had a positive experience dealing with Bamachips. Compared to other tuners shelf tunes, I can tell a SOTP difference with BAMA over other equal tunes.
CTGT2005 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2011, 01:56 PM   #8
808muscle
5th Gear Member
 
808muscle's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Maui
Posts: 4,752
Default

Yup too much air............good deal dude. How does that new power feel?
808muscle is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2014, 01:46 PM   #9
seniorsmith
3rd Gear Member
 
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 503
Default

Quote:
Originally Posted by nads83 View Post
Problem was that I had accidentally indicated "stock" in the air box section on the BAMA questionaire. I did indicate Ford Racing CAI, but there was obviously a conflict. BAMA was great, they corrected the tune and sent it back to me in five minutes. Car seems to be running fine now!
I just did the EXACT same thing on my 5.0. BAMA was great. I seen a few other people have done that as well. They really need to make it clear that when they are asking about the intake, they want to know what intake you will be running WITH the tune and not what is currently on your car.

I just assumed, sense I ordered a package, that the intake was a given.
seniorsmith is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2014, 03:30 PM   #10
Nuke
6th Gear Member
 
Nuke's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: PA to KY ('07) to IL ('09) to MS ('10) to FL ('11)
Posts: 16,186
Default

Well, THAT bumped a 3 y/o thread...
Nuke is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Visual mods complete bluebeastsrt The New S550 2015-2017 Mustang 4 08-22-2015 07:29 PM
californiaspec kevans79@yahoo.com New Member Area 5 08-18-2015 09:01 PM
2008 v6 transmission weirdness antipeterleague 2005-2014 Mustangs 5 08-18-2015 01:50 PM
Switched up Tunes whatsup62 5.0L GT S550 Tech 3 08-11-2015 08:45 AM
Tune question dragman72 GT S197 General Discussion 3 08-09-2015 12:54 AM


Tags
2005, air, bama, cai, car, change, ford, ford racing, good, gt, mustang, po 171, po 174, racing, tune

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:07 AM.