surpentine belt jumping - MustangForums.com


4.6L V8 Technical Discussions Any questions about engine, transmission, or gearing can be asked here!

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-26-2012, 08:35 PM   #1
06horse
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2012
Location: LA
Posts: 4
Angry surpentine belt jumping

I have a 4.6 with 88000 miles that was squealing under the hood. I pulled the tension off the belt and found a little movement back and forth on the alternator, nothing on the other idlers and pulleys. I replaced the alternator and still had the squeal. I replaced the belt and the squeal stopped. Now when I rev the engine up, the belt jumps one notch on the crank pulley. I just replaced the tensioner/pulley and it still jumps. I had no problems with this until I replace the alternator. The belt does not jump at idle. Any ideas?
06horse is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2012, 08:36 PM   #2
Gary Ugarek
4th Gear Member
 
Gary Ugarek's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: PA
Posts: 1,181
Default

Your Altenator could still be loose. I have seen this happen before. Getting tension just right is not always an exact science.
Gary Ugarek is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2012, 08:59 PM   #3
06horse
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2012
Location: LA
Posts: 4
Default

Checked alternator, it's tight
06horse is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2012, 09:05 PM   #4
Gary Ugarek
4th Gear Member
 
Gary Ugarek's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: PA
Posts: 1,181
Default

The new belt could be an issue too...
Gary Ugarek is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2012, 10:44 PM   #5
Diabolical!
5th Gear Member
 
Diabolical!'s Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: New Orleans
Posts: 4,495
Default

Get a cheap laser alignment tool. Worth its weight in gold.
Diabolical! is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2012, 11:27 PM   #6
FBJeffy
 
Join Date: Dec 2012
Location: Iowa
Posts: 3
Default

I am new to your forum! Love it! I have a 2008 V6 Mustang of course, and have a problem you guy"s or gals can help me with, I live in Iowa, my car sat for a weak due to snow storm it had a weak battery. I replaced with brand new one, driving down the street my car started to stutter and miss, no power at gas pedal it stalled! Not sure what to go from here! I have some talent working on cars but havn"t worked on them lately. I can be hands on if needed, I have had my car for 3yrs no problems. Any Advice please!!!
FBJeffy is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 02:47 PM   #7
Simon1
5th Gear Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Redding, CA
Posts: 4,541
Default

You can use string to align the pulleys too. Either the tensioner is crap, the belt is bad, alt is loose or out of alignment.
Simon1 is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 04:54 PM   #8
moosestang
6th Gear Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Gainesville, FL
Posts: 11,278
Default

Are you sure you have the belt routed correctly?
moosestang is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2012, 08:08 AM   #9
06horse
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2012
Location: LA
Posts: 4
Default

Belt is routed correctly, new tensioner, all pullys are good and straight, alternator is good and tight. I put the old belt back on and stays on perfect, it's just that it is squeaking.
Thanks
06horse is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2012, 06:34 PM   #10
FrostByte
5th Gear Member
 
FrostByte's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: NY
Posts: 2,307
Default

When it jumps the crank pulley the belt will get damaged by the flange on the crank & it will jump again. Change the belt again.

Make sure you have the correct belt. The parts store almost gave me a 5 rib instead of 6 rib replacement.

Mine jumped from oil getting on belt from leaking SC seal.
FrostByte is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Snow performance stage 2 MAF boos cooler install jwog666 Pipes, Boost & Juice 5 04-04-2016 05:23 PM
I did a Video on Measuring for a New Serpentine Belt after a Smog Pump Delete on a 95 autoedit General Tech 0 09-27-2015 07:37 PM
Patience is a virtue! 2007CalSpec Off Topic 14 09-26-2015 01:08 AM
My ac is stuck rafotree 4.6L (1996-2004 Modular) Mustang 5 09-22-2015 04:55 PM
A/C Port locations vargas 4.6L (1996-2004 Modular) Mustang 6 09-19-2015 02:42 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:58 PM.