Search



Go Back   MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 2005 - 2014 Mustangs > GT S197 General Discussion > 4.6L V8 Technical Discussions
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

4.6L V8 Technical Discussions Any questions about engine, transmission, or gearing can be asked here!

Welcome to Mustang Forums!
Welcome to Mustang Forums.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-11-2014, 03:39 PM   #1
t3ch

 
Join Date: Aug 2013
Vehicle: 05 Mustang GT
Location: Alberta, Canada
Posts: 6
Default SCT tuner strategy tune causing detonation

Hi all,
I recently got an SCT tuner and I am waiting to get a cold air intake as well. I installed the strategy tune with 87 octane in the meantime to get the cold air intake so I can see how it drives with just the tune. The problem is: even with the 87 octane tune I get pretty bad detonation after then engine warms up, the car also feel sluggish and slower than the stock tune. I returned the car back to stock for now and there is no detonation at all and the car performs better. I live in Calgary, Alberta and the elevation is around 1100 meters here and over 2000 meters when I drive to the mountains, I use 87 octane gas and even from what I read with the altitude I could tune the car as if I use 89 octane so i'm even more surprised I get detonation with the 87 octane tune.

Does anyone have an idea why this is happening?





Thank you very much for your help!
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Mustang Forums!
t3ch is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2014, 04:13 PM   #2
dslpow3r
1st Gear Member
 
dslpow3r's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Vehicle: 2014 Mustang GT Cali Special
Location: FL
Posts: 96
Default

If your car runs normal without tune, and acts up when you have tune installed I would start by looking at the tuner first. Did you get a custom tune loaded to the tuner where your suppose to be running an aftermarket CAI?

Last edited by dslpow3r; 08-11-2014 at 04:24 PM.
dslpow3r is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2014, 08:30 AM   #3
t3ch

 
Join Date: Aug 2013
Vehicle: 05 Mustang GT
Location: Alberta, Canada
Posts: 6
Default

Yes the car runs perfect without the tune. No it's not a custom tune it's the SCT strategy tune which for the moment I was selecting the stock airbox as intake (until I get my CAI).
t3ch is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2014, 08:49 AM   #4
dslpow3r
1st Gear Member
 
dslpow3r's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Vehicle: 2014 Mustang GT Cali Special
Location: FL
Posts: 96
Default

If you purchased the tuner new, I would contact SCT to let them know your having issues with the base tune. If you bought it used, did you verify to ensure the tuner works for your specific vehicle?
dslpow3r is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2014, 01:43 PM   #5
t3ch

 
Join Date: Aug 2013
Vehicle: 05 Mustang GT
Location: Alberta, Canada
Posts: 6
Default

I didn't manage to reach SCT so far(called a few times and I left a voicemail)
Yes I verified the tuner works for my car, it also detect my car properly.
t3ch is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2014, 01:43 PM
MustangForums
Ford Mustang




Paid Advertisement

 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 04:30 AM.

© Internet Brands, Inc.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company
Emails Backup