Search



Go Back   MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 5.0L (1979-1995) Mustang
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

5.0L (1979-1995) Mustang Technical discussions on 5.0 Liter Mustangs within. This does not include the 5.0 from the 2011 Mustang GT. That information is in the 2005-1011 section.

Sponsored by Weld Racing


Welcome to Mustang Forums!
Welcome to Mustang Forums.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-21-2007, 03:12 AM   #1
Pitbell
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 14
Default MADE A STUPID MISTAKE (SPARKS AND SMOKE) HELP PLEASE!

This is embarrissing but.... I parked my car for the winter (1993 Gt) about 3 weeks ago but it's been so nice out lately I decided to take it for a drive. I went to put the battery back in it and I being as smart as I am put the battery cables on backwards there was a nice big flash and then the battery started to smoke from the top and bottom. I then just to make sure the battery was toast hooked the cables up the right way and the car started up fine but of course the battery light in the dash was on and the battery was slowly dieing so I decided to go take the battery out of my wifes car wich is new and put in my car but after starting the car with the new battery in itthe battery light was still on and the car was slowly begining to die again. Could I have some how damaged my alternator and if thats not it what could it be? Sorry if I ask some rather simple questions I am a beginer at the car game but am learning alot as I go and having fun as well! Thanks guys....
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Mustang Forums!
Pitbell is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2007, 04:28 AM   #2
PRO50SC
The Rogue Mod

 
PRO50SC's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Vehicle: 08 M109R SLAMMED
Location: Maryland Sucka's!!
Posts: 21,918
Send a message via AIM to PRO50SC
Default RE: MADE A STUPID MISTAKE (SPARKS AND SMOKE) HELP PLEASE!

First thing I would check are the fusable links that run from the starter solenoid to the power feed on the back of the alternator.
__________________
92 LX NOTCH PROCHARGED SOLD!!
2008 M109R SLAMMED!

RIDE IT LIKE YOU STOLE IT!!!
ROTM 08/06
PRO50SC is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2007, 02:36 AM   #3
maiello2169
2nd Gear Member
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 186
Default RE: MADE A STUPID MISTAKE (SPARKS AND SMOKE) HELP PLEASE!

you just popped a fusable link under the battery tray.
__________________
maiello2169 is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2007, 03:06 AM   #4
1fstlx
1st Gear Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Albuquerque NM
Posts: 142
Default RE: MADE A STUPID MISTAKE (SPARKS AND SMOKE) HELP PLEASE!

the fusible links are at the starter solenoid. NOT under the battery tray.i agree with pro50. check those first. just grab em one by one and try and pull em apart, if they come apart you've found the bad ones. have ur alternator tested as well, it coulda fried the regulator
__________________
"I don't drive fast, I fly low."
1fstlx is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2007, 04:13 AM   #5
maiello2169
2nd Gear Member
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 186
Default RE: MADE A STUPID MISTAKE (SPARKS AND SMOKE) HELP PLEASE!

Well thats where mine was...I did that same stupid thing, installed my battery backwards and couldn't find any popped fusable links. started taking stuff out of the engine compartment, and there was a melted wire under my battery tray. Maybe yours is different 1fstlx?
__________________
maiello2169 is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2007, 04:44 AM   #6
1fstlx
1st Gear Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Albuquerque NM
Posts: 142
Default RE: MADE A STUPID MISTAKE (SPARKS AND SMOKE) HELP PLEASE!

as far as i know maiello all 86-93 mustangs have the fusible links at solenoid only. are u sure it was a fusible link? maybe it was a alternator wire since it runs thru the headlight harness on that side? didnt mean to sound like a d**k or nothin
__________________
"I don't drive fast, I fly low."
1fstlx is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2007, 04:48 AM   #7
maiello2169
2nd Gear Member
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 186
Default RE: MADE A STUPID MISTAKE (SPARKS AND SMOKE) HELP PLEASE!

yeah i think it was the alternator wire. lol i thought you were trying to be a dick. no other wires got damaged other than that one...I was flipping out though because I had just bought the car.
__________________
maiello2169 is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2007, 04:48 AM
MustangForums
Ford Mustang




Paid Advertisement

 
 
 
Reply

Tags
1979, alternator, backwards, battery, cables, car, connecting, mustang, put, smoke, smoking, sparking, sparks, started, starter, terminals

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 08:52 AM.

© Internet Brands, Inc.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company
Emails Backup