tempature sensor question - Page 2 - MustangForums.com


5.0L (1979-1995) Mustang Technical discussions on 5.0 Liter Mustangs within. This does not include the 5.0 from the 2011 Mustang GT. That information is in the 2005-1011 section.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-30-2011, 05:18 PM   #11
86 newbie
2nd Gear Member
Thread Starter
 
86 newbie's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: ohio
Posts: 248
Default

ok i bought one today and the old one looked like a spark plug type end. it had three metal lines going together forming like a pyramid and in the middle was a single metal line. the new one has at the end metal that tappers down. so i put the new one is and it was a big bitch. it requires a 1in deepwell socket and all i had was a 1 in reg short socket. plus the upper intake is in the way and i didnt know how to take it fully off so i didnt and i tore the hell outta the plastic top but the two metal plugs didnt look harmed. since i did not have the right tools i couldnt make the sensor flush with the block. it has about 70 to 80% in. the damn gauge still doesnt read.
86 newbie is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2011, 05:58 PM   #12
Venomantidote95
4th Gear Member
 
Venomantidote95's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: alabama
Posts: 1,812
Default

That's not the one to the gauge! The one to the gauge is looking at the engine from the front to back its on your right hand side infront of the one u changed it takes a 5/8 socket and has only 1 wire to it.
The one u changed sends a voltage to the ecm for fuel and timing etc!
Venomantidote95 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2011, 06:02 PM   #13
86 newbie
2nd Gear Member
Thread Starter
 
86 newbie's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: ohio
Posts: 248
Default

well ****....umm ok well the one i changed must be working because my car runs fine and i gave her hell after i put the new one in so it must be in. what is the correct name for the one that i want.
86 newbie is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2011, 06:21 PM   #14
86 newbie
2nd Gear Member
Thread Starter
 
86 newbie's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: ohio
Posts: 248
Default

never mind i looked it up and found what i need, its 7 bucks. i just spent 2 hours for nothing lol oh well. tomorrow ill get the right one and hook it up
86 newbie is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2011, 06:28 PM   #15
Venomantidote95
4th Gear Member
 
Venomantidote95's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: alabama
Posts: 1,812
Default

You need the engine temp sensor not the coolant temp! Just tell them the one for the gauge most halfass parts people know but then again! Take out the right one then go back!
Venomantidote95 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2011, 06:46 PM   #16
86 newbie
2nd Gear Member
Thread Starter
 
86 newbie's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: ohio
Posts: 248
Default

yea lol i looked up the right one and ill get it tomorrow thanks
86 newbie is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2011, 07:13 PM   #17
Venomantidote95
4th Gear Member
 
Venomantidote95's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: alabama
Posts: 1,812
Default

No problem.
Venomantidote95 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2011, 05:21 PM   #18
86 newbie
2nd Gear Member
Thread Starter
 
86 newbie's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: ohio
Posts: 248
Default

I got the right one and it works! my gauge goes from the m to the a in the gauge. while i was under my hood i noticed a coolant leak. i found that it is coming from the thermostat housing. im gunna replace the water neck and the thermostat. do you know what thermostat my car calls for? i think im gunna get a 180 degree one
86 newbie is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2011, 11:10 PM   #19
pete88gt
1st Gear Member
 
pete88gt's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: GA
Posts: 139
Default

they call for the 195*, but 180* is fine.
pete88gt is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2011, 11:49 PM   #20
86 newbie
2nd Gear Member
Thread Starter
 
86 newbie's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: ohio
Posts: 248
Default

ok thanks
86 newbie is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Code troubleshooting Jb145700 4.6L V8 Technical Discussions 8 09-24-2015 05:08 PM
Tuner/air intake dealer service question 04stangman 2005-2014 Mustangs 4 09-17-2015 02:45 PM
Code Po153 Big Al's 03 4.6L (1996-2004 Modular) Mustang 2 09-16-2015 08:31 PM
OBD: The Adventure Begins (PO402 and PO401), DPFE/EGR test procedures TfcCDR V6 (1994-2004) Mustangs 1 09-14-2015 01:08 PM
99 dohc block swap rdog69t SVT Forums 0 09-13-2015 07:16 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:09 AM.