here is how I fixed my idle problem - Page 2 -

Go Back > Ford Mustang Tech > 5.0L (1979-1995) Mustang > 5.0L General Discussion

5.0L General Discussion This section is for non-tech specific information pertaining to 5.0L Mustangs.

here is how I fixed my idle problem

Thread Tools Search this Thread
Old 07-21-2014, 03:39 PM   #11
6th Gear Member
bluebeastsrt's Avatar
Join Date: Jun 2006
Vehicle: 1995 mustang GT
Location: Jersey
Posts: 11,243

You guys are ragging on this kid for trying to fix it on his own????? I'll bet that maybe one person commenting in this thread works as an automotive tech. The rest of us had to learn the hard way and made a ton of costly mistakes along the way!!! And even the Tech makes mistakes still to this day! You guys seam to forget there is a learning curve when it comes to anything. And with experience comes the right tools. Code reader, fuel pressure tester, inline spark testers, etc. I'll commend anyone for having the ***** to get their hands dirty instead of taking the easy way out and handing the keys over to someone else. Nobody just flipped up a hood on a car and magically gets it! I've made a ton of mistakes in the last 30 years but I've learned from every one of them. Did you ever think that about 75% of the legit advice that is given on this forum is not completely understood from someone that has little wrench time? And god help the inexperienced when they have to start weeding out the bad advice just to get to the legit stuff they read on the interwebs.

Last edited by bluebeastsrt; 07-21-2014 at 04:20 PM.
bluebeastsrt is online now   Reply With Quote
Old 07-22-2014, 06:45 AM   #12
1st Gear Member
robotnix's Avatar
Join Date: May 2014
Vehicle: 92,ford,mustang gt
Location: Quebec
Posts: 72

just want to say that my issue is fixed for sure now it's been days and my idle issue is no longer happening

it's so much more fun to drive my car knowing I won't have to rev like a moron at a red light to keep the engine on.

good luck to any of you having similar issue and hope this post can help.
robotnix is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2014, 04:00 PM   #13
88 orangepeel notch
5th Gear Member
88 orangepeel notch's Avatar
Join Date: Mar 2010
Vehicle: 1988 notchback
Location: Wisconsin
Posts: 3,217

Congrats again robo, maybe you did it the long way, but you did it and you know your car better because of it. Plus it helps the next guy with similar problems because.............wait, we don't know what fixed your idle. You suck lol.

Blue...... Well said.
306 with all bolt ons, letter cam, ported E7's, T5 swap, full exhaust, 3:55's, 2" drop, and the worst paint you'll ever see or feel.
Dyno'd 300/316, 2745lbs-track scale
Best ET………12.4@108, 1.66 60ft on 8" ET Drags.

88 orangepeel notch is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2014, 09:15 AM   #14
1st Gear Member
robotnix's Avatar
Join Date: May 2014
Vehicle: 92,ford,mustang gt
Location: Quebec
Posts: 72

Lol thanks
well you know from my initial post that what helped me in my case is most likely the iac change and not cleanup
This is the list of what i did. For others maybe something else will work from the list but thats what i did

I admit that changing iac day one could have resolvemy issue quickly but i dont regret what i ve done since now i have working parts where things can break so in theory im good for many years to come.

Not the best approach and not the mechanics approach perhaps but then again i m no mechanic nor want to become one.
robotnix is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2014, 06:24 PM   #15
1st Gear Member
JBeachstang11's Avatar
Join Date: Apr 2014
Vehicle: 1990 Ford Mustang GT
Location: Florida
Posts: 83

Good stuff man. Glad to hear you have it sorted now!

I am in a similar boat with mine not wanting to idle at all and surges to beat hell if I hold to gas just enough to keep it running but from 500-1500 almost.

My car was abused badly before I got it. I've using the codes to track things down mostly. Some of the sensors I have tried to test with pulling codes and probing using a voltmeter have broken as I've removed the harnesses, ECU ECT sensor today for example, plus I just built the fresh engine so removing any unknowns helps when everything is different now.

Basically done except for this..

So good for you man, wish I had a nice idling car at the moment!
1990 GT 5spd

311ci Edel 6025 2.02 heads, Comp XE274HR, Comp 1.6 RR, Tubular GT40 upper, ported lower, 24# Inj, 70mm BBK TB/EGR, ProM75mm MAF A9L reman ECM, BBK Shortys, Hpipe etc..,

Eibach sport springs and KYB shocks/struts..
JBeachstang11 is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2014, 10:43 AM   #16
AlienVomit's Avatar
Join Date: Jul 2014
Vehicle: 1988, Ford, Mustang LX
Location: CA
Posts: 3
Smile idle problem fixed!

I got a BWD after market IAC valve from O'Reily's Auto and my idle problem has too disappeared. The one i had on there had an 180 degree plug for the wire harness too, really bad design considering the harness was mashed against the Air Duct going into the throttle body and was also pinching the IAC's wire harness. The BWD makes their plug 90 degrees, as it should be.

Thanks for posting robotnix
AlienVomit is offline   Reply With Quote


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Switching from 3.89 to 3.00 gears... musnicki Classic Mustang General Discussion 8 09-23-2015 07:11 AM
need a water pump step by step guide needhelpplease 2005-2014 Mustangs 7 09-04-2015 09:59 AM
5.0 wont start condition 5.0 kevo 5.0L (1979-1995) Mustang 6 09-03-2015 06:24 PM
Best Place To Run Power Wire/Firewall '08 cbird1177711 2005-2014 Mustangs 3 09-02-2015 08:51 PM
Need Help Diagnosing Have Codes (Confused) djbigskrilla 2005-2014 Mustangs 13 08-11-2015 12:59 PM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:06 AM.

This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company