Go Back   MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 2005 - 2014 Mustangs > GT S197 General Discussion > 5.0L V8 Technical Discussions
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


5.0L V8 Technical Discussions Any questions about the 'Coyote' engine, transmission, exhaust, tuners/CAI, or gearing can be asked here!

Welcome to Mustang Forums!
Welcome to Mustang Forums.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


does anyone NOT have tranny problems 6MT

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-09-2012, 08:37 PM   #21
Andy13186
4th Gear Member
 
Andy13186's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 1,756
Default

Quote:
Originally Posted by cbaty08 View Post
On my 4th now and it looks like Ford will be buying this one back; 31K on the odometer.
4th transmission? what has been happening?
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Mustang Forums!
__________________
2011 5.0 6 speed manual BAMA tuned with 20x10.5 Forgestar f14's with 315/35/20 BFG Rivals, 19x9's with 275/40/19 Bridgestone Potenza S-04 Pole Position, Koni sport adjustable dampers, Steeda sport springs on the front, stock springs rear, Steeda 101mm CAI, UMI adjustable panhard bar, J&M Extreme joint LCA's, Strano adjustable front sway bar, Eibach camber bolts, Roush axleback
Andy13186 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2012, 08:45 AM   #22
r0cky00
 
r0cky00's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Vehicle: 2011 Mustang GT
Location: MN
Posts: 27
SadrikX
Default

I hadn't posted yet about mine but I've got a 2011 GT 6MT and it works great most of the time. Rough getting into 3rd sometimes but 1st used to be a bit gritty, but that has gotten much better after break in.

I wouldn't say it's a problem, but I would prefer 3rd to let me put it into gear a little smoother. Hopefully this will go away, I've had it since November 2011 and I still only have 1500 miles on it.
r0cky00 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2012, 09:14 AM   #23
chain1
4th Gear Member
 
chain1's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Vehicle: 2014 GT/CS
Location: Northern VA
Posts: 1,433
Default

No problems here. 2011 GT/CS
chain1 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2012, 12:15 PM   #24
cbaty08
1st Gear Member
 
Join Date: Jan 2011
Vehicle: 2011 Ford Mustang GT (6-spd/Brembo/Grey)
Location: CA
Posts: 136
Default

Quote:
Originally Posted by Andy13186 View Post
4th transmission? what has been happening?
The first one failed due to PP bolts backing out.

The second had a supercharger whine @ 500 miles

The third one would fail to engage 6th gear when cold.

Although... if you ask other fanboys (I say other because I myself an a Ford fan... but I am not stupid) the issue is related to be not being able to shift.

I try to keep my cool talking to those jerks..
cbaty08 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2012, 02:11 PM   #25
manashttu
 
Join Date: Jul 2010
Vehicle: 2011 Ford Mustang 5.0
Location: TX
Posts: 12
Default

27,000 miles on 2011 GT purchased in July 2010. No problems. Shifts nicely with Redline MTL.
manashttu is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2012, 02:52 PM   #26
2011CS/GT
2nd Gear Member
 
2011CS/GT's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Vehicle: 2011 Mustang California Special
Location: Texas
Posts: 267
Default

25k on my 2011 and never had a single problem. Have not been back to the dealership since the day I bought it! Got in July of 2010!
__________________
X-pipe, Flowmaster Super 44's, JLT CAI, Bama Race Tune



2011CS/GT is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2012, 06:07 AM   #27
fordplay
1st Gear Member
 
Join Date: Feb 2012
Vehicle: 2011, mustang, gt
Location: texas
Posts: 127
Default

2011 with 14,000 miles. With basic bolts ons, its been to the straight track and road course and zero problems, and i have not had the tsb done, and the smooth shifting makes my friend who drives a bmw z4m jealous, however who here said they replaced motor and trans mounts? Did that eliminate the bouncing you can get from poor shifting in traffic?
fordplay is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2012, 03:47 AM   #28
Rebel302
1st Gear Member
 
Rebel302's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Vehicle: 2011 Kona Blue GT
Location: Texas
Posts: 83
Default

27K miles here & I've had zero problems thus far. It is the best transmission & shifter they've ever put in a stock Mustang GT. The shifter even feels so good that, for the first time ever, I don't feel the need to change it. Way better than the old T-5's & T-45's of yesterday.
__________________
2011 Kona Blue GT
* Brembo's
* 3.73's
* black w/grabber blue
Rebel302 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2012, 02:02 PM   #29
hand-filer
 
hand-filer's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Vehicle: 2012 Mustang GT
Location: Manitoba
Posts: 29
Default

No problems with mine so far. I changed the fluid to Redline MTS and replaced the mickey mouse factory shifter with the MGW unit shortly after I bought the car. It shifts like a hot knife through butter.
__________________
2012 Kona Blue Premium GT / Brembo / 3.55 / Airaid CAI / MGW Shifter / Redline MTL / Steeda Tuned
hand-filer is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 11:38 AM   #30
Black11Six
 
Join Date: Apr 2012
Vehicle: 2011, Ford, Mustang
Location: Michigan
Posts: 8
Default

I have had problems since 2000 miles. I am at 26k now. I wish I was one without problems.
Black11Six is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 02:23 PM   #31
allenmaty
1st Gear Member
 
allenmaty's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Vehicle: 2012 Mustang GT
Location: CA
Posts: 60
Default

My trans was sticky when shifting and notchy when going from 1-2. I got the TSB with new gear oil, and man what a difference! It is very smooth with all gears now. But I do have a problem going into 3rd at 6500rpm. It could just be user error, I think I'm hitting the gate between 1st and 3rd, very frustrating, but I'm still learning. I have 3300 miles on it now.
I do notice the engine and trans 'breaking in' and running smoother
__________________

Custom ordered 2012 Mustang GT Premium, Kona Blue, 3.73 rear, Over the Top White Stripe and Optional 18" Polished Wheels. Built on Jan 4th, 2012.
Added: 2013GT Splash Guards, Ford GT Strut Tower Brace, MGW Shifter, Raxiom Smoked Aero Tail Lights,Moroso Air/Oil Separator, J&M Extreme Joint Rear Lower Control Arms, Infinity Reference 8602cfx speakers (x4).

Last edited by allenmaty; 04-26-2012 at 02:36 PM.
allenmaty is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 02:38 PM   #32
replica
4th Gear Member
 
replica's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Vehicle: 2012 V6
Location: WA / TX
Posts: 1,085
Default

Tranny problems?

No. I pay him/her on time.
__________________
WTB: Stock S197 OTA pipes! PM ME! Houston area.
replica is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2012, 04:15 AM   #33
UofHmustang
2nd Gear Member
 
Join Date: Apr 2012
Vehicle: 2012 GT
Location: TX
Posts: 220
Default

I bought my 2012 last week. Should it have already have the right fluid in it?
UofHmustang is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2012, 06:02 AM   #34
fordplay
1st Gear Member
 
Join Date: Feb 2012
Vehicle: 2011, mustang, gt
Location: texas
Posts: 127
Default

@ allenmaty. Dont force it. I know it sounds weird i found that gate a few times its 100% user error, i found when i got all excited and tried to force it where i thought 3rd was it hit. I hear the barton kit helps with this but when i hit third hard i just place my hand behind it and push, it will find its home perfectly every time. And um running stock fluid and i can shift with the ease of 2 fingers...

And replica ... nice!
fordplay is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2012, 06:20 AM   #35
V8Kalesa
 
Join Date: Mar 2012
Vehicle: 2012 GT/CS
Location: NJ
Posts: 4
Default

Quote:
Originally Posted by UofHmustang View Post
I bought my 2012 last week. Should it have already have the right fluid in it?
I had mine for two weeks now and the build date is 10-2011.Before i drove off, dealer said they will replace the fluid.
V8Kalesa is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 11:01 PM   #36
JIM5.0
5th Gear Member
 
JIM5.0's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Vehicle: 2011 GT 5.0 Coyote
Location: Texas
Posts: 4,404
None, Facebook is the Devil! None, Twitter is for Twits! None, I hate it when my boss snoops the net about me
Default

To the OP: if you have doubts, and if it would make you feel more confident, option in the 6r80 automatic. It's currently $1150 (I think) to option one in.
As far as I know, I heard far less reports of failure on those and I have not heard of any failure reports from Ford where Ford claims a 3% failure rate on the mt82.

As for me, I have the MT82 manual 6spd. I did the TSB to replace the tranny fluid.
From my own experience, I can say the following:

Pros:
Manual transmission = man card. Lol
Over 30k miles and no major failures.
Shifts good now after the TSB fluid change and because it is thoroughly broken in.

Cons:
Really rough shifting at first. Probably because not fully broken in
Some mysterious lockouts not from Skipshift.
Not as strong as the 6r80
My biggest objection: it's made in China.
__________________

Squirrel of Death!
Do not **** off the SoD!!!!
JIM5.0 is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 12:11 PM   #37
Two5.0's
 
Join Date: Dec 2011
Vehicle: 2012 Ford Mustang GT Premium
Location: Georgia
Posts: 24
Default I have had 2nd gear notchiness

Quote:
Originally Posted by Mishri View Post
Right now from my reading I can probably say for every 1 person that reports a transmission or clutch problem i see atleast 3 people in a thread report no problems, sometimes more have no problems. I think this was more of a 2011 issue. I don't seem to remember any people with 2012s reporting a problem.
I have a 2012 GT premium at only 500 miles (bought it the end of October) I started having problems with 1st to 2nd gear. Took it to Ford and had the TSB for the tranny fluid. Had that changed. Still had the problem. Ford said that it will do it in cold weather still. Well, even here in Georgia with temps in the 60's in the morning I still have the same problem. Eventually when I have driven it for a while, it is fine (after the car has warmed up). I am waiting it out and see if it gets worse. Then it is back to Ford. I have 3600 on it now.
Two5.0's is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 01:47 PM   #38
allenmaty
1st Gear Member
 
allenmaty's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Vehicle: 2012 Mustang GT
Location: CA
Posts: 60
Default

Quote:
Originally Posted by fordplay View Post
@ allenmaty. Dont force it. I know it sounds weird i found that gate a few times its 100% user error, i found when i got all excited and tried to force it where i thought 3rd was it hit. I hear the barton kit helps with this but when i hit third hard i just place my hand behind it and push, it will find its home perfectly every time. And um running stock fluid and i can shift with the ease of 2 fingers...

And replica ... nice!
Thanks for the reply, it's going into 3rd much better now.
__________________

Custom ordered 2012 Mustang GT Premium, Kona Blue, 3.73 rear, Over the Top White Stripe and Optional 18" Polished Wheels. Built on Jan 4th, 2012.
Added: 2013GT Splash Guards, Ford GT Strut Tower Brace, MGW Shifter, Raxiom Smoked Aero Tail Lights,Moroso Air/Oil Separator, J&M Extreme Joint Rear Lower Control Arms, Infinity Reference 8602cfx speakers (x4).
allenmaty is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 04:07 PM   #39
vbstang13
3rd Gear Member
 
vbstang13's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Vehicle: 2005 Saleen vert, 1966 289 v8 Coupe, 2012 Boss 302
Location: Va
Posts: 809
Default

Bought mine in December and when it is cold going into 2nd and 3rd was a little rough, so I used the skip shift feature till it warmed up and no issues after that. I know most people don't like the skip shift but it can be useful in this way.

As the transmission broke in shifting is no problem.
__________________
vbstang13 is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 06:20 PM   #40
cbaty08
1st Gear Member
 
Join Date: Jan 2011
Vehicle: 2011 Ford Mustang GT (6-spd/Brembo/Grey)
Location: CA
Posts: 136
Default

Quote:
Originally Posted by vbstang13 View Post
Bought mine in December and when it is cold going into 2nd and 3rd was a little rough, so I used the skip shift feature till it warmed up and no issues after that. I know most people don't like the skip shift but it can be useful in this way.

As the transmission broke in shifting is no problem.
What do you mean you USED the skip-shift feature???

You mean you just skipped 2 and 3 on your own will..?
cbaty08 is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 06:20 PM
MustangForums
Ford Mustang




Paid Advertisement

 
 
 
Reply

Tags
2012, 2013, boss, cai, gt, gt500, installing, intake, issues, jlt, manifold, mustang, shelby, transmission, trouble

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 06:52 AM.

© Internet Brands, Inc.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company
Emails Backup