MustangForums.com

MustangForums.com (http://mustangforums.com/forum/index.php)
-   5.0L V8 Technical Discussions (http://mustangforums.com/forum/5-0l-v8-technical-discussions-137/)
-   -   glad I didnt do any engine mods..Oil burning (http://mustangforums.com/forum/5-0l-v8-technical-discussions/712393-glad-i-didnt-do-any-engine-mods-oil-burning.html)

05xrunner 07-30-2014 10:23 PM

glad I didnt do any engine mods..Oil burning
 
So tonight i checked my oil. I just changed my oil like only 2500miles ago. Last few days i thought I smelled a faint oil smell when driving. I just figured it was some crappy cars around me. Checked it tonight and dipstick had pretty much none on it and ended up being like 2.5qt low. Car has only 10,700miles WTF, there is no oil anywhere outside. not one wet spot under car, nothing in engine bay and nothing on floors. So it must be burning it up like mad. It didnt burn a drop from time i got it till my first oil change. I dont get on the car hard much at all either. Its dove pretty much like a grandpa majority of the time trying to see how high i can get my MPG in city. When I took off oil cap there was a very faint bit of smoke in there. I don know if maybe it was the #8 issue or what. but the car is stock engine wise. So hopefully dealer can figure it out.

Rudolph Hucker 07-31-2014 12:00 AM

dude i check my oil almost every time i go out in it..
shame you let it get low...not good for the internals doing that..

leftyatm 07-31-2014 04:20 AM

Is if smoking from exhaust? Black smoke usually indicates bottom end ring damage.

05xrunner 07-31-2014 06:25 AM

no smoke from exhaust.
Why should I have to check my oil non stop. It didnt burn a drop before then all of a sudden it is now. If someone has to check the oil everyday on a car to make sure its ok thats a serious POS.

dcarlinf1 07-31-2014 07:53 AM

Quote:

Originally Posted by 05xrunner (Post 8413838)
no smoke from exhaust.
Why should I have to check my oil non stop. It didnt burn a drop before then all of a sudden it is now. If someone has to check the oil everyday on a car to make sure its ok thats a serious POS.

Agreed, good luck on a solution.

P51C 07-31-2014 09:40 AM

My '12 burned a fair bit, upon running in, new. There's about 15,000 miles on it now and the consumption stabilized at around 10k and stopped being as heavy. My car has also made about 100 passes down the 1/4 with good results, so it was making full power the whole time. The cars like to be run in properly, not light-footed around all the time, seeking for gas mileage that isn't there. That's neither here nor there now, as that ship has sailed. I'd say have the dealer do a compression check and then mark the dipstick and see what kind of actual consumption you have over 1000 miles.

05xrunner 07-31-2014 02:34 PM

its never been to the track and I get on it every so often to enjoy it a little but I dont drive it hard really much at all. I got an appointment for next thursday. Sucks I gotta wait so long to get in. Cause I have 2 issues this oil burning and my front suspension sounds like a old rusted bed frame going over speed bumps. I did buy it used but only had 2900 on it when I got it. It was a Ford cert car so it has a 100,000 mile warranty on it so I should be good there. I dont think it was issue from previous owner because it didnt burn anything before. then all of a sudden this past week I just noticed a oil/slight burning smell and checked oil and here I am.

P51C 08-01-2014 09:07 AM

maybe just pull the intake tube and the left valve cover PCV and see if there is a lot of oil in there.

05xrunner 08-01-2014 09:14 AM

I run breathers on my car..removed the hoses a long time ago. I just cleaned them 2weeks ago and I would say the filter screens between the 2 had maybe a teaspoon or so come out of them. Never had 1 drip from them on valve covers or anything other oil in engine bay.
Thing I have run into about 2weeks ago I was looking at info center on dash and oil life was at 60% yesterday it was at 6% and today told me change oil soon. Now when i bought the car till when i did first oil change the counter on the oil life counted own slowly like I would assume it would. I feel like if the oil life counter is dropped so rapidly over 2 weeks and if the sensor thinks the oil is shot after only like 2500miles something is getting in contaminating my oil rapidly.

Criticalmass 08-01-2014 02:14 PM

Is there soot on the inside of the exhaust pipes? a lot of it?

The oil has to be going somewhere, so either it's burning off in the engine compartment, coming out the back, going into the radiator, Filter went bad, etc.

P51C 08-01-2014 05:46 PM

If you have breathers no wonder it starts to smell like oil after a while. You need to monitor how much is being consumed in a controlled way.

05xrunner 08-01-2014 06:04 PM

breathers have nothing to do with 2.5qts being low. When i cleaned them only about a teaspoon came out of them. if 2.5qts of oil got through them i would have oil all over my engine bay. I am not blaming them as the cause as many people run them with zero issues. I know what the oil smell is from the breathers wa use to that smell the day i put them on. the smell now is totally different a burning oil smell.

P51C 08-01-2014 07:33 PM

You just aren't registering what you need to do here. You're going to take it to the dealer, fine. I would have them change the oil and filter, mark the dipstick and watch, systematically, the consumption through a bunch of normal drive cyles. If the engine is smoking or down on power, obviously there's a mechanical issue but, if it isn't, you need data on the consumption if you are going to argue a case for a remedy. Just saying the car was 2.5 quarts down isn't going to get the answer you need and I sure wouldn't admit to the dealer I ran it with a big portion of its oil missing.

UPRSharad 08-01-2014 10:48 PM

I'd agree with oil smell coming from breathers. Your sig says "custom oil separator". Any pics of your setup?

cruisin5268d 08-02-2014 08:58 AM

Quote:

Originally Posted by Rudolph Hucker (Post 8413799)
dude i check my oil almost every time i go out in it..
shame you let it get low...not good for the internals doing that..

That's a little excessive....almost every day.

BrazenStang 08-06-2014 06:43 AM

I remember this guy. He made the "custom" oil separator from parts he bought at Home Depot. http://mustangforums.com/forum/5-0l-...separator.html

What grade of oil did you use at the last oil change? My car had 5W-20 from dealer with 29.5K miles, and it used a little more than 2 qts before my first oil change. I switched to 5W-30 full synthetic and it uses less than 1 qt between changes now. Take it to the dealer, but ask them if maybe you should start using a different grade. The track pack cars are now recommended to use 5W-50.

There is some good advice already on this thread. My advice is to use some of it!

PNYXPRESS 08-06-2014 07:06 AM

Did you put enough oil in it to begin with? Since this was your first oil change did you guess on the amount of oil needed or did you confirm through the manual.

I changed the oil in my GT but since I rarely drive it and daily my fox I just put in the amount for the fox out of habit. I couldnt figure out how I was low right after a oil change until I looked in the manual and realized I didn't put enough to begin with.

05xrunner 08-06-2014 07:09 AM

I switched to breathers along time ago instead of any catch can. I ran 5w20, my appointment is tomorrow for checkup
I really havnt seen any awesome advice in this thread. Just stuff that any person would obviously look at
yes i put 8qts in it when I did the oil change.
I added the 2qts last week and just in about 150miles it looks to have burned off a little of that already. when I added it I got it to the middle of the hash marks on the stick. now its just a little above the bottom hole on the stick

hootie_john 08-06-2014 09:06 AM

Pretty common issue on the Coyote engine from what I've read at other forums. It seems to stabilize after a few oil changes and more miles.

EDIT: I'll add that you need to DRIVE it. This isn't a 351 from 1960, it's a modern engine with TIGHT tolerances. The break-in period is what, 500 miles if that? The oil consumption issues seem to be worse on folks that baby the car.

PNYXPRESS 08-06-2014 11:49 AM

Quote:

Originally Posted by 05xrunner (Post 8415518)
I really havnt seen any awesome advice in this thread. Just stuff that any person would obviously look at

What type of "awesome advise" are you looking for exactly?
The car didn't use any oil until its first oil change. If it isn't leaking, and its not puffing smoke, then you either you didn't put enough in the first time or its time to pull the motor apart and replace the rings. That's your only option to fix it or you can just deal with it.


All times are GMT -5. The time now is 02:45 AM.