Go Back   MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 2005 - 2014 Mustangs > GT S197 General Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


GT S197 General Discussion This section is for technical discussions pertaining specifically to the V8 variation of the 2005 and newer Ford Mustang.

Welcome to Mustang Forums!
Welcome to Mustang Forums.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


whipple problems

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-17-2007, 02:32 PM   #1
fadetoblack172
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2007
Location:
Posts: 121
Default whipple problems

i have an 07 gt and in june i bought the whipple non-intercooled system from cj pony parts and had them install it....a week later the serpintine belt snapped ripping the hood liner all up....a week and a half later they had it fixed with a different idler pully....but it squealled horribly everytime i started it.... so i took it back yet again and had the original idle pully put back on and two days later the belt snapped again.....both breaks occured at a shift.. so they came and picked it up again.....this is the third time it has been back to the shop....its been a week and a half and my car isn't fixed yet....i am very un satisfied with this system and the service that i have recieved[:@]
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Mustang Forums!
__________________
07 alloy metallic slp loudmouth axle backs, slp catted x pipe, hurst short throw, whipple H.O!!! FRPP 4.10s
*WHIPPLE CREW*
fadetoblack172 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 02:37 PM   #2
Dex
5th Gear Member
 
Dex's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 2,257
Default RE: whipple problems

shoulda got a turbo

hope you get it figured out
Dex is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 03:00 PM   #3
hammeron
6th Gear Member
 
hammeron's Avatar
 
Join Date: May 2006
Vehicle: 2006 GT
Location: Nicely done
Posts: 11,738
Default RE: whipple problems

hang in there, everything is gonna be fine...

now, it sounds like an alignment issue with the belt. you
may need to have CJ get with whipple, to install
a shim behind the s/c pulley. this will bring the pulley
out a tiny bit towards the front of the car.

good luck and please keep us updated, those of us
with the whipples would be interested in how you get
your issue resolved.



__________________
2006 GT Supercharged



Whipple 12psi, Aluminator 8.7:1, Hot Rod cams.
hammeron is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 03:06 PM   #4
fadetoblack172
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2007
Location:
Posts: 121
Default RE: whipple problems

no its not the allignment they said something about the tensioner was not set right??? i'm very pissed .... the service i'm getting sucks i'm on the phone everyday trying to get my car fixed i'm about ready to tell them to take it off and give me my money back cuz i didnt pay them 5500 bucks for my car to break every week .. and they're not even compensating me in any way for all this crap i've been put through..
__________________
07 alloy metallic slp loudmouth axle backs, slp catted x pipe, hurst short throw, whipple H.O!!! FRPP 4.10s
*WHIPPLE CREW*
fadetoblack172 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 03:21 PM   #5
hammeron
6th Gear Member
 
hammeron's Avatar
 
Join Date: May 2006
Vehicle: 2006 GT
Location: Nicely done
Posts: 11,738
Default RE: whipple problems

i do hope your problem gets solved.

this is why i spent 8 days doing it myself, if
it was gonna give me grief, i wanted it to be because
of me


__________________
2006 GT Supercharged



Whipple 12psi, Aluminator 8.7:1, Hot Rod cams.
hammeron is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 03:29 PM   #6
fadetoblack172
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2007
Location:
Posts: 121
Default RE: whipple problems

well aparently art whipple was rushed to the hospital wednesday night and he was the one handling this whole thing and thats why they cant get it done today and bill at cj's said he's gonna try a belt from napa which i dont think is a good idea but o well......cuz if i have one more problem after this its coming off
__________________
07 alloy metallic slp loudmouth axle backs, slp catted x pipe, hurst short throw, whipple H.O!!! FRPP 4.10s
*WHIPPLE CREW*
fadetoblack172 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 03:36 PM   #7
hammeron
6th Gear Member
 
hammeron's Avatar
 
Join Date: May 2006
Vehicle: 2006 GT
Location: Nicely done
Posts: 11,738
Default RE: whipple problems

there is always the option to go back to
stock (hopefully someone saved all the parts)

there is another option along with the shim, it's an
8 rib system.....

__________________
2006 GT Supercharged



Whipple 12psi, Aluminator 8.7:1, Hot Rod cams.
hammeron is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 03:43 PM   #8
fadetoblack172
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2007
Location:
Posts: 121
Default RE: whipple problems

yea i have all the parts...what is the 8 rib system , just an 8 rib belt and pullies?
__________________
07 alloy metallic slp loudmouth axle backs, slp catted x pipe, hurst short throw, whipple H.O!!! FRPP 4.10s
*WHIPPLE CREW*
fadetoblack172 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 03:48 PM   #9
hammeron
6th Gear Member
 
hammeron's Avatar
 
Join Date: May 2006
Vehicle: 2006 GT
Location: Nicely done
Posts: 11,738
Default RE: whipple problems

yeah pretty much.....i never really researched it, i just
know it exists from reading other message boards

if it get's to that, i can help ya find the guy who sells
them.....whipple may even sell the kit now, not sure

__________________
2006 GT Supercharged



Whipple 12psi, Aluminator 8.7:1, Hot Rod cams.
hammeron is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 04:41 PM   #10
blackhorse05
I ♥ Acer
 
Join Date: Mar 2005
Location:
Posts: 1,060
Send a message via AIM to blackhorse05
Default RE: whipple problems

what belt r u using. by that i mean brand.make sure the pullies are alligned, and go to ford and buy F7UZ-8509-AA . its a bigge w/p pulley, it will help the belt wrap the s/c a bit better
blackhorse05 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 04:50 PM   #11
moosestang
6th Gear Member
 
Join Date: Sep 2006
Vehicle: 2006 mustang gt
Location: Gainesville, FL
Posts: 11,278
Default RE: whipple problems

the instructions say to remove the hood liner. That's odd that it would break the belts like that. I wonder if they are making it too tight? It has a slider pulley that you can adjust.

Here's the instructions for installing the belt.

[ol][*]Install the supplied 6-rib belt. With the spring loaded tensioner in its max open position, adjust the sliding idler down as far as possible. Torque this bolt to 35 ft/lbs. (3/4" socket) and then release the spring loaded tensioner. [/ol]
Now i'm no professional mechanic, but either you have to much tension on the belt or your belts are defective. If it were an alignment problem you should see some signs of belt shreading/fraying. by your description it sounds like it's just snapping clean. If it were me i'd back that slider pulley off a little and tighten it to spec, this might cause some slippage under boost though.
__________________
Boost or Buell, decisions, decisions.

whipple HO SC,FRPP k springs, Pypes mid mufflers, hurst, frpp TB, 4.10's, spohn lca's, adj. UCA, relo brackets, 1 piece DS, spec stg 3+ clutch. 12.52@117.6mph so far with a 2.01 60 ft time

Pumpkin jacking addict
moosestang is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 04:51 PM   #12
drbobvs
5th Gear Member
 
Join Date: Apr 2005
Vehicle: '05 vert
Location: Babylon, NY
Posts: 3,031
Default RE: whipple problems

This is either an alignment problem, atension problem, or an alternator bolt problem. Assuming all your bearings are spinning free, nothing else will cause this. Use a 2-4 ft level and or a plumb bob to check alignment. For tension, sometimes the stop on the tensioner must be ground off to allow enough travel. Lastly, make sure the belt is nowhere near contact with any of the bolts in it's path, esp. the alt. bolts.
__________________
05 GT Vert, Auto, Saleen S/C w/JDM tune, bunch of other stuff. 11.42@120mph
drbobvs is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 05:01 PM   #13
moosestang
6th Gear Member
 
Join Date: Sep 2006
Vehicle: 2006 mustang gt
Location: Gainesville, FL
Posts: 11,278
Default RE: whipple problems

Quote:
ORIGINAL: drbobvs

This is either an alignment problem, atension problem, or an alternator bolt problem. Assuming all your bearings are spinning free, nothing else will cause this. Use a 2-4 ft level and or a plumb bob to check alignment. For tension, sometimes the stop on the tensioner must be ground off to allow enough travel. Lastly, make sure the belt is nowhere near contact with any of the bolts in it's path, esp. the alt. bolts.
Yep! Grinding off the stop on the stock tensioner is part of the instructions. I'd check that for sure.

Post a picture of the belt.
__________________
Boost or Buell, decisions, decisions.

whipple HO SC,FRPP k springs, Pypes mid mufflers, hurst, frpp TB, 4.10's, spohn lca's, adj. UCA, relo brackets, 1 piece DS, spec stg 3+ clutch. 12.52@117.6mph so far with a 2.01 60 ft time

Pumpkin jacking addict
moosestang is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 05:08 PM   #14
TRYMY4.0
2nd Gear Member
 
Join Date: Apr 2007
Location:
Posts: 183
Default RE: whipple problems

it happens man. I've broken about 7-10 belts with my blower system.

Use GATES belts or supplied Whipple Belts (as long as they arent gatorbacks)

tell them to put the pulley on that squeeled (sp). add some WD-40...if it goes away order a new belt and DIY.
__________________


'05 V6 Mustang
-D1SC @ 15psi
-60# injectors
-FULL exhaust
-some internal stuff
-2 Cobra Fuel Pumps
-MUCH MORE NOT LISTED
~N.O.S. soon~
TRYMY4.0 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 05:13 PM   #15
moosestang
6th Gear Member
 
Join Date: Sep 2006
Vehicle: 2006 mustang gt
Location: Gainesville, FL
Posts: 11,278
Default RE: whipple problems

Yeah, but this guys only running a 6psi pulley, he shouldn't be breaking belts like that.


Quote:
ORIGINAL: TRYMY4.0

it happens man. I've broken about 7-10 belts with my blower system.

Use GATES belts or supplied Whipple Belts (as long as they arent gatorbacks)

tell them to put the pulley on that squeeled (sp). add some WD-40...if it goes away order a new belt and DIY.
__________________
Boost or Buell, decisions, decisions.

whipple HO SC,FRPP k springs, Pypes mid mufflers, hurst, frpp TB, 4.10's, spohn lca's, adj. UCA, relo brackets, 1 piece DS, spec stg 3+ clutch. 12.52@117.6mph so far with a 2.01 60 ft time

Pumpkin jacking addict
moosestang is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 06:39 PM   #16
blaven
3rd Gear Member
 
Join Date: Apr 2006
Location:
Posts: 617
Default RE: whipple problems

That sucks i don't live far from them and was going to take it there to have them install my whipple when i decide to have it done, hope everything gets worked out for you.
__________________
SOLDMRT Struts,Stingers,O/R H,Hurst,Roush Louvers,Eibach,CDC Ducktail/Classic Chin,Bspeed C&L 93,Raptor,Clear corners,Center Grill,Rotorpros, 20x9 Razors,Nitto 555 275/255/35's
blaven is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 08:27 PM   #17
fadetoblack172
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2007
Location:
Posts: 121
Default RE: whipple problems

well after it snapped after the first week they installed a larger idler pully off of the h.o. kit whipple said it was better for the belt...but like i sais.. it squealed like crazy and i drove it three weeks like that cuz they said the squealing would stop but it didnt..... this was the longest i drove without snapping a belt....so i dont think it is an alignment issue but i could be wrong and i didnt get any picks of the belt, cj's took pics of it and sent them to whipple both times and both belts were directly from whipple they are made by DAYCO speacially for these kits, or thats what whipple told cj's
__________________
07 alloy metallic slp loudmouth axle backs, slp catted x pipe, hurst short throw, whipple H.O!!! FRPP 4.10s
*WHIPPLE CREW*
fadetoblack172 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 08:39 PM   #18
sactown
4th Gear Member
 
sactown's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Vehicle: 2006 Mustang GT
Location: CA
Posts: 1,900
Default RE: whipple problems

A couple of people on this forum have had similiar issues with the Saleen SC and they went back to the stock idler pulley and tension pulley plus this pulley from ford for the water pump F7UZ-8509-AA I don't know if it will fix your problem but for $23 it may be worth trying.
__________________
Black 06 GT: Just a couple of Mods

9.60 @ 142
Built and Tunned by AED

https://www.youtube.com/watch?v=IDMi...rLg-zg&index=4
sactown is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 08:49 PM   #19
fadetoblack172
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2007
Location:
Posts: 121
Default RE: whipple problems

i havent heard of anyone running the h.o. kit throwing belts...... so they should just upgrade me haha or at least give me a good deal on the upgrade
that might fix my problem
__________________
07 alloy metallic slp loudmouth axle backs, slp catted x pipe, hurst short throw, whipple H.O!!! FRPP 4.10s
*WHIPPLE CREW*
fadetoblack172 is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2007, 08:42 AM   #20
blaven
3rd Gear Member
 
Join Date: Apr 2006
Location:
Posts: 617
Default RE: whipple problems

How much did they charge you to install it if you don't mind me asking?
__________________
SOLDMRT Struts,Stingers,O/R H,Hurst,Roush Louvers,Eibach,CDC Ducktail/Classic Chin,Bspeed C&L 93,Raptor,Clear corners,Center Grill,Rotorpros, 20x9 Razors,Nitto 555 275/255/35's
blaven is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2007, 08:42 AM
MustangForums
Ford Mustang




Paid Advertisement

 
 
 
Reply

Tags
1247kg, 1247kgdayco, 209770, belt, belts, boost, cobra, dayco, instructions, m5230s, problem, problems, size, throwing, whipple

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Whipple Supercharger for 05 GT GWFoos 2005 - 2014 Mustangs 86 01-08-2009 11:42 AM
More "Whipple" problems......*sigh* CataclysmGT GT S197 General Discussion 66 04-11-2008 08:35 AM
Whipple V.S. Kenne Bell slow5.0stang SVT Forums 42 08-08-2007 04:32 PM
Whipple problems? BlackBetty GT S197 General Discussion 22 07-14-2007 08:44 PM

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 04:24 PM.

© Internet Brands, Inc.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company
Emails Backup