Go Back   MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 2005 - 2014 Mustangs > GT S197 General Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


GT S197 General Discussion This section is for technical discussions pertaining specifically to the V8 variation of the 2005 and newer Ford Mustang.

Welcome to Mustang Forums!
Welcome to Mustang Forums.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-01-2010, 08:24 AM   #11
harraid5711
3rd Gear Member
 
harraid5711's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth, TX
Posts: 901
Default

Quote:
Originally Posted by HypromanGT View Post
Oh, boy. I had a feeling that questions was coming I personally have NOT done this before, so please take my advice at your own risk. I believe there is such a thing as "MAF Cleaner" that you can use (obviously) on the MAF. Likewise, I believe that is a throttle body cleaner. You're best bet is to wait for someone else to chime in here and/or search around the forums; I know it's been mentioned several times before.


I cured this same problem by cleaning my MAF really good. i now do it every time I change the oil.

Just go to your local Autozone and buy a can of MAF cleaner. DO NOT USE THROTTLE BODY CLEANER OR ANY OTHER CLEANER. MAF specific cleaner doesnt leave any residue. Just remove the sensor and make sure you disconnect the wiring harness before spraying it. Spray it down really good and give it a few minutes to dry thoroughly. Replace and you're good to go!


To the OP, you may also try bumping up your idle speed by 50-100 rpms using your programmer. My SCT2 allows me to adjust the driving idle and neutral idle. i had to do this for my BAMA tune a while back.

Good luck!
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Mustang Forums!
__________________


05 GT Prem,5spd,JLT2 w/Bama race, 4.10s, Steeda UDPs, Street Scene Gen 1 bodykit, Eibach prokit springs, hoodpins, Hurst shifter,O/R-H, various other appearance mods, Boomtube Crew
Exhaust Clip
harraid5711 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2010, 10:23 AM   #12
HypromanGT
3rd Gear Member
 
Join Date: Mar 2006
Vehicle: 2008 Mustang GT
Location: Massachusetts
Posts: 813
Default

Quote:
Originally Posted by harraid5711 View Post
DO NOT USE THROTTLE BODY CLEANER OR ANY OTHER CLEANER.
Good luck!
Yeah, you're absolutely right. Looking back on my post, I wasn't nearly clear enough (and there was a typo that made it even worse). My intention was to say:

1. Use MAF cleaner for the MAF.
2. Use TB cleaner for the TB.

I'll edit my previous post to make it clearer.
__________________
Quote:
Originally Posted by Nuke View Post
Rocks cause chips. Reflash causes wood....
-- 2008 Alloy Metallic Mustang GT Premium --
C&L Street - Bamachips TQ Tune - FRPP Stingers
Prothane Motor Mounts - MGW Shifter - Chaser Sequentials
Ford replaced: 2006 Tungsten Grey Mustang GT Premium (Water Leak Edition)
HypromanGT is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2010, 11:40 AM   #13
harraid5711
3rd Gear Member
 
harraid5711's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth, TX
Posts: 901
Default

Oh, gotcha. I'm notorious when it comes to typos so I understand.
__________________


05 GT Prem,5spd,JLT2 w/Bama race, 4.10s, Steeda UDPs, Street Scene Gen 1 bodykit, Eibach prokit springs, hoodpins, Hurst shifter,O/R-H, various other appearance mods, Boomtube Crew
Exhaust Clip
harraid5711 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2010, 09:11 PM   #14
simplexdesign
4th Gear Member
 
simplexdesign's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Vehicle: 2008, Ford, GT500
Location: FL
Posts: 1,532
Default

Cleaned my MAF sensor(Wasnt very dirty), took out battery, re-installed tune and I am still having the problem. I am thinking about doing the sparks soon even though there is only 24k on the car I figure its good to get the motorcraft ones out now anyway. Anymore ideas if the sparks dont work?
__________________

Last edited by simplexdesign; 02-08-2010 at 05:23 AM.
simplexdesign is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2010, 04:38 PM   #15
simplexdesign
4th Gear Member
 
simplexdesign's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Vehicle: 2008, Ford, GT500
Location: FL
Posts: 1,532
Default

Still having the Problem and any help would be greatly appreciated. At this point I have Cleaned the MAF Sensor, Cleaned the Throttle Body, Changed the Spark Plugs, Changed the Fuel Filter, Took out Battery and Re-Installed my Brenspeed 93 tune
__________________
simplexdesign is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2010, 05:57 PM   #16
Mikes_BLK_GT
4th Gear Member
 
Join Date: May 2007
Vehicle: 2006 Mustang GT Auto
Location: Pacific Northwest, USA
Posts: 1,691
Default

CRC MAF cleaner, dont brush or wipe it just spray it according to diections on the can....CRC Throttle body cleaner again read label to be sure it is safe for the coated TB's like ours. Both can be found at NAPA and are what I use on mine. Disconnect the battery before doing any maintenance, I would invest in haynes or chiltons manual as well. If I remember correctly the MAF uses 2 #20 torx screws and the TB is 2 8mm bolts and 2 10mm nuts(deep socket).
__________________

2006 GT Auto Roush 2.3L TVS JDM Tuned and other stuff
Mikes_BLK_GT is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2010, 08:32 PM   #17
simplexdesign
4th Gear Member
 
simplexdesign's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Vehicle: 2008, Ford, GT500
Location: FL
Posts: 1,532
Default

Quote:
Originally Posted by Mikes_BLK_GT View Post
CRC MAF cleaner, dont brush or wipe it just spray it according to diections on the can....CRC Throttle body cleaner again read label to be sure it is safe for the coated TB's like ours. Both can be found at NAPA and are what I use on mine. Disconnect the battery before doing any maintenance, I would invest in haynes or chiltons manual as well. If I remember correctly the MAF uses 2 #20 torx screws and the TB is 2 8mm bolts and 2 10mm nuts(deep socket).


I hate when people do not read thru threads thoroughly or at all for that matter. This has all been done like I stated ^^^
__________________
simplexdesign is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2010, 08:57 PM   #18
aircare84
3rd Gear Member
 
aircare84's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Vehicle: 2012 Ford Boss 302
Location: Central OH
Posts: 870
Default

Quote:
Originally Posted by simplexdesign View Post
Still having the Problem and any help would be greatly appreciated. At this point I have Cleaned the MAF Sensor, Cleaned the Throttle Body, Changed the Spark Plugs, Changed the Fuel Filter, Took out Battery and Re-Installed my Brenspeed 93 tune
Long shot, but can also check for any vacuum leaks, and/or clean the air filter. Check the bolts attaching the intake if you've added the delete plates. Also, check the mounting screws for your MAF.
Usually the idle issue ends up being a dirty throttle body, have you also cleaned the side behind the butterflies?
__________________
Current Ride: 2012 RR Boss 302
Previous Mustangs;
2006 Torch Red Mustang GT
20yrs of mini-vans
1970 Grabber Blue Boss 302
1969 Lime Green Notchback
1967 Maroon Vert.
aircare84 is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 04:27 AM   #19
simplexdesign
4th Gear Member
 
simplexdesign's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Vehicle: 2008, Ford, GT500
Location: FL
Posts: 1,532
Default

Quote:
Originally Posted by aircare84 View Post
Long shot, but can also check for any vacuum leaks, and/or clean the air filter. Check the bolts attaching the intake if you've added the delete plates. Also, check the mounting screws for your MAF.
Usually the idle issue ends up being a dirty throttle body, have you also cleaned the side behind the butterflies?



Haven't really checked any vacuum lines. Cleaned Air Filter, All bolts are tight, The Throttle body got completely taken off and cleaned.

If my MAF sensor was just bad for whatever reason I am sure it would be throwing a code?
__________________
simplexdesign is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 01:46 PM   #20
harraid5711
3rd Gear Member
 
harraid5711's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth, TX
Posts: 901
Default

how about changing the throttle position sensor on the throttle body? I fixed an idle issue on another car by doing this. It was a pretty easy/cheap swap.
__________________


05 GT Prem,5spd,JLT2 w/Bama race, 4.10s, Steeda UDPs, Street Scene Gen 1 bodykit, Eibach prokit springs, hoodpins, Hurst shifter,O/R-H, various other appearance mods, Boomtube Crew
Exhaust Clip
harraid5711 is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 01:46 PM
MustangForums
Ford Mustang




Paid Advertisement

 
 
 
Reply

Tags
2000, 2006, 410, 46l, battery, decel, decelerate, deceleration, disconnected, drops, gears, gt, idle, leaving, mustang, rpm, stalls

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 04:43 AM.

© Internet Brands, Inc.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company
Emails Backup