Search



Go Back   MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 2005 - 2014 Mustangs > GT S197 General Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

GT S197 General Discussion This section is for technical discussions pertaining specifically to the V8 variation of the 2005 and newer Ford Mustang.

Welcome to Mustang Forums!
Welcome to Mustang Forums.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-08-2012, 07:27 PM   #1
akasealy
 
Join Date: Feb 2012
Vehicle: 2006 Mustang GT
Location: CA
Posts: 3
Question 2006 surge

Hello.... So I have a 2006 GT. about 2 months ago it began surging only when cold. It got progressively worse, still only when cold. I replaced fuel filter cleaned MAF and throtle body went away for like 2 days and now its back not as bad and doesnt do it everytime. It usually happens while the car is parked for about 3 hours I get in turn the key put it in drive brake to slow down give it some gas and bam thats where it happens ... surge - low idle -surge - low idle -surge - give it some gas its fine after that. And now its only happening sometimes not everytime when its cold, what I usually do is drop it into neutral give it a lil gas let the rpm drop and put it back in drive and its okay, doesnt do it any time or any where else. has about 40k miles on it replaced Altenator about 6 months ago. Don't know what else to do. No check engine light and when scanned not a single fault code.

sealy
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Mustang Forums!
akasealy is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2012, 08:33 PM   #2
Lifter583
4th Gear Member
 
Lifter583's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Vehicle: 06 Black GT,08 Black GT500, 09 Metallic Silver V6 (wife's car)
Location: North Idaho
Posts: 1,435
Default

Quote:
Originally Posted by akasealy View Post
Hello.... So I have a 2006 GT. about 2 months ago it began surging only when cold. It got progressively worse, still only when cold. I replaced fuel filter cleaned MAF and throtle body went away for like 2 days and now its back not as bad and doesnt do it everytime. It usually happens while the car is parked for about 3 hours I get in turn the key put it in drive brake to slow down give it some gas and bam thats where it happens ... surge - low idle -surge - low idle -surge - give it some gas its fine after that. And now its only happening sometimes not everytime when its cold, what I usually do is drop it into neutral give it a lil gas let the rpm drop and put it back in drive and its okay, doesnt do it any time or any where else. has about 40k miles on it replaced Altenator about 6 months ago. Don't know what else to do. No check engine light and when scanned not a single fault code.

sealy
Two things come to mind...plugs might be starting to act up and/or you may have some sticky injectors...run a couple cans of seafoam through the tank...if the same continues...then I would change plugs...
__________________
My wife has said she is wondering when she will be in the garage and the GT 500 will be in the bedroom...I tell her thats just crazy...there is no way to get the car up the stairs!

There is NO problem that can't be solved by the simple application of more Horsepower!!
Lifter583 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2012, 10:23 PM   #3
BAB GT
2nd Gear Member

 
BAB GT's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Vehicle: 2006 Ford Mustang GT
Location: LA
Posts: 248
Default

My '06 GT started doing the same thing when I replaced the battery. I have tried the "tune reset" stated in the owners manual, replaced the plugs, and changed the fuel filter. In a few weeks I am getting a JLT CAI and custom tune (good excuse for an upgrade). Hope that fixes it.
__________________
Red '06 Mustang GT Premium, Red leather, MRT Aluminum louvers, side window louvers, rear deck lid blackout, shorty antenna, 12 disc CD player, window tint, JLT 3 w/ Dyno tune, Agent 47 mirrors, 18"x 9" Voxx Bullit replica wheels.
BAB GT is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2012, 11:13 PM   #4
pinn
2nd Gear Member

 
pinn's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Vehicle: 2006 Mustang GT
Location: SC
Posts: 330
Default

My 06 GT has done this once and then never did it again. I would be interested in potential fixes.
pinn is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2012, 11:17 PM   #5
Rylay
3rd Gear Member
 
Join Date: Sep 2011
Vehicle: 2006,Ford,Mustang GT
Location: Illinois
Posts: 555
RYLAY
Default

my 06 does it too...hmmm
__________________

Performance: JLT Series 3 CAI, Pypes mms cat-back and BAMA tuned.
Appearance: Motegi mr116 wheels, tinted tails sidemarkers and front turn signals, blue LED map lights, Honeycomb rear decklid, Matte black hash marks, Cropped my antennae to 14", Meter4it chase tail lights, mustang 3rd brake light, tinted windows, red painted calipers.
Rylay is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2012, 02:30 AM   #6
Ablaze
1st Gear Member
 
Join Date: Jan 2012
Vehicle: 05 Mustang GT
Location: MD
Posts: 79
Default

Strange this has been showing up recently around the forums. I hope you get it fixed, must be the weather..
Ablaze is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2012, 06:11 PM   #7
akasealy
 
Join Date: Feb 2012
Vehicle: 2006 Mustang GT
Location: CA
Posts: 3
Default

So I bought some redline injector cleaner all they had at the time at the auto part store seems to be okay now. I just picked up a can of the seafoam will put that in soon.
akasealy is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2012, 06:50 PM   #8
Lifter583
4th Gear Member
 
Lifter583's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Vehicle: 06 Black GT,08 Black GT500, 09 Metallic Silver V6 (wife's car)
Location: North Idaho
Posts: 1,435
Default

Quote:
Originally Posted by akasealy View Post
So I bought some redline injector cleaner all they had at the time at the auto part store seems to be okay now. I just picked up a can of the seafoam will put that in soon.
keep us posted..
__________________
My wife has said she is wondering when she will be in the garage and the GT 500 will be in the bedroom...I tell her thats just crazy...there is no way to get the car up the stairs!

There is NO problem that can't be solved by the simple application of more Horsepower!!
Lifter583 is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2012, 07:53 PM   #9
moosestang
6th Gear Member
 
Join Date: Sep 2006
Vehicle: 2006 mustang gt
Location: Gainesville, FL
Posts: 11,248
Default

Can't say I've every experienced the surge. Once when disconnecting the battery, my idle surged a little, but it corrected itself pretty quickly.

You all have stock throttle bodies? I know I've seen posts about dealers replacing TB to fix a similar problem.
__________________
Boost or Buell, decisions, decisions.

whipple HO SC,FRPP k springs, Pypes mid mufflers, hurst, frpp TB, 4.10's, spohn lca's, adj. UCA, relo brackets, 1 piece DS, spec stg 3+ clutch. 12.52@117.6mph so far with a 2.01 60 ft time

Pumpkin jacking addict
moosestang is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2012, 09:31 PM   #10
Rylay
3rd Gear Member
 
Join Date: Sep 2011
Vehicle: 2006,Ford,Mustang GT
Location: Illinois
Posts: 555
RYLAY
Default

Stock tb here
Rylay is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2012, 09:31 PM
MustangForums
Ford Mustang




Paid Advertisement

 
 
 
Reply

Tags
06, 2006, 40, gear, gt, mustang, surge, surging

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 05:16 AM.

© Internet Brands, Inc.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company
Emails Backup