Bad transmission? - MustangForums.com

Notices
2005-2014 Mustangs Discussions on the latest S197 model Mustangs from Ford.

Bad transmission?

Reply

 
 
 
Old 02-07-2012, 12:20 AM
  #1  
olvanish
3rd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 928
Default Bad transmission?

So I was on the way to school today and I stopped on a red light. Just before that everything was fine-- no noises or clunking or any of that. As soon as the light turned green I hit the throttle (not hard or anything), the RPM went up, but the car wouldn't move. Then all of a sudden it yanked forward and started making some very nasty grinding noise that was coming from where the transmission is. It produced the noise in first and second (i wasn't brave enough to accelerate to where I could get into third, but already had an idea what that was going to sound like). I pulled over and tried putting it in reverse and back in drive-- same result even in reverse. I knew driving it would make things worse so I called AAA and had the car towed to a shop which was closed so I dropped it off at the parking lot they have. What are the chances that it's NOT the auto tranny? The car currently has 54k on it.
olvanish is offline  
Reply With Quote
Old 02-07-2012, 02:58 AM
  #2  
Lem-06
4th Gear Member
 
Lem-06's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 1,226
Default

holy *****, that sounds like some scary stuff.
hopefully it isnt to bad
Lem-06 is offline  
Reply With Quote
Old 02-07-2012, 11:08 AM
  #3  
GhostStrykre
2nd Gear Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Ohio
Posts: 186
Default

that's nuts man.. it unfortuantely SOUNDS like your tranny, or the shifter plates..

i speak from experience... sort of... my 2011 Ford Edge did almost the same thing. i put the gas down and revved, and then suddenly the car decided to shift into 1st and i LAUNCHED out into the intersection.. scary stuff. it also downshifted into first really hard.. like a grenade went off.. fortunately i was covered by the warranty. but it sounds like your issue is similar.

depending on your manufacturing date you might be under warranty. hopefully. tranny work is expensive.. i hope it gets fixed soon for ya!
GhostStrykre is offline  
Reply With Quote
Old 02-07-2012, 05:11 PM
  #4  
daredevil95
4th Gear Member
 
daredevil95's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: CT
Posts: 1,466
Default

sounds like a $2000 tranny rebuild, search the internet for a used tranny....I seen good deals for around $700.
daredevil95 is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2012, 02:19 PM
  #5  
olvanish
3rd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 928
Default

Sure turned out to be the transmission. I would complain my *** off, but considering that it went out at 27k on my previous car (honda lol) I don't have one bad thing to say about Ford regardless of what others might say. I was given an estimate of 2500 to get it rebuilt or 1600 to get a used one and install it so I went with option 2. I'm devastated now
olvanish is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2012, 02:29 PM
  #6  
Roy_R
4th Gear Member
 
Roy_R's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: San Diego, CA
Posts: 1,484
Default

So, this was a 2006 Mustang GT???

PS. Just read your sig...that is crazy. Any racing or idea what may have caused this?
Roy_R is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2012, 02:38 PM
  #7  
olvanish
3rd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 928
Default

Roy_R, Yes, 2006 GT. No racing or crazy driving for the past 3 1/2-4 years. I did drive like a maniac the first year and a half. Just check the youtube link in my sig.
olvanish is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2012, 03:58 PM
  #8  
Young_Gun
4th Gear Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Indiana
Posts: 1,744
Default

Originally Posted by olvanish View Post
Roy_R, Yes, 2006 GT. No racing or crazy driving for the past 3 1/2-4 years. I did drive like a maniac the first year and a half. Just check the youtube link in my sig.
Ha - yeah, did that too.

I think I knocked something loose, too. I have the separator plate rattle and something that knocks when I stop or hit a bump going slow.

Need to get those fixed... Just glad I didn't screw up my clutch or transmission...
Young_Gun is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2012, 06:17 PM
  #9  
daredevil95
4th Gear Member
 
daredevil95's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: CT
Posts: 1,466
Default

Originally Posted by olvanish View Post
Roy_R, Yes, 2006 GT. No racing or crazy driving for the past 3 1/2-4 years. I did drive like a maniac the first year and a half. Just check the youtube link in my sig.
Spot on....great vids....drive it like you stole it!!
daredevil95 is offline  
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
b8checker
Classic Mustangs (Tech)
8
10-08-2015 01:55 PM
Dathan
V6 (1994-2004) Mustangs
4
10-05-2015 06:52 AM
b8checker
New Member Area
3
09-30-2015 08:11 AM
BOB ROME
5.0L (1979-1995) Mustang
2
09-28-2015 12:10 PM
wraith777
General Tech
1
09-28-2015 11:49 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Bad transmission?


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.