Wont stay running and wont start without starter fluid. Fuel Problem? - MustangForums.com

Go Back  MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 4.6L (1996-2004 Modular) Mustang
Reload this Page >

Wont stay running and wont start without starter fluid. Fuel Problem?

Notices
4.6L (1996-2004 Modular) Mustang Technical discussions on 1996-2004 4.6 Liter Modular Motors (2V and 4V) within.

Wont stay running and wont start without starter fluid. Fuel Problem?

Old 03-06-2011, 08:11 PM
  #1  
Synistor
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: CA
Posts: 4
Default Wont stay running and wont start without starter fluid. Fuel Problem?

I have 2000 GT which has sat for close to a year. I had started it about 6 months ago and had some issue's but I had seem to get it to start and stay started after playing around with the Fuel Relay switches and doing some trick with tripping the back collision switch. I would initially have to use starter fluid in the TB to get it to start the first time. I believe the relay switches fixed the issue but I was able to start it back up after switching them around and keep it running. Well now after sitting 6 months again I am having issue's. If I turn the key the motor will just keep turning. If I spray starter fluid in the Throttle Body before I start it it will start right up. But after, sometimes 10 minutes, or 5 or 15 minutes it will die. If I give it gas slowly it will rev up but if I give it quick gas it will act like its flooding it and bog. Once it dies after however long it stays alive when I go to start it back up it just keeps turning and wont start back up unless I spray the start fluid in it. I have replaced the battery with a new one and it was sitting on almost empty so I put half a tank of new gas in it but still has problems. Has the relay switch gone or or is it something else like a sensor or something? Any ideas will be very helpful. Thanks.
Synistor is offline  
Old 03-06-2011, 08:17 PM
  #2  
harbre32
2nd Gear Member
 
harbre32's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: pennsylvania
Posts: 184
Default

cel on?
harbre32 is offline  
Old 03-06-2011, 09:03 PM
  #3  
0949er
4th Gear Member
 
0949er's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: NC
Posts: 1,909
Default

fuel filter could be bad if it sat for a long time? Who knows.
0949er is offline  
Old 03-06-2011, 10:05 PM
  #4  
sv650lex
2nd Gear Member
 
sv650lex's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: MN
Posts: 265
Default

Get a fuel pressure guage. Most parts stores will have one you can rent or borrow. start by checking the fuel pressure. It sounds like you have a fuel issue and that will tell you where to go next.
sv650lex is offline  
Old 03-07-2011, 12:01 AM
  #5  
Synistor
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: CA
Posts: 4
Default

Ya I just ran the scanner and got P0190, P0113 and P0354
Synistor is offline  
Old 03-07-2011, 01:33 AM
  #6  
Synistor
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: CA
Posts: 4
Default

So I think the P0113 and P0354 codes are easily fixable. Its the P0190 that is causing the issue's I believe.
Synistor is offline  
Old 03-07-2011, 11:32 PM
  #7  
sv650lex
2nd Gear Member
 
sv650lex's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: MN
Posts: 265
Default

I would recommend doing a search. Don't just start throwing parts at it. Try to find some trouble shooting steps. My local library has alldata that I'm able to use for free. It walks you through trouble shooting problem like this usually in less then an hour and very easily.
sv650lex is offline  
Old 03-08-2011, 06:56 AM
  #8  
mvr
6th Gear Member
 
mvr's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Vegas
Posts: 5,361
Default

i had alot of problems with the p0190 code. first time i swapped out the frps and it fixed it. about 6 months later i had the identical problem but swapping the frps did not fix it. turns out the fuel pump was dead. the car was having similiar problems as yours. it would not start or if it did it would bog and die. not sure if this will be any help.
mvr is offline  
Old 03-08-2011, 08:19 AM
  #9  
WhiteFoxGT
Resident Ford Troll
 
WhiteFoxGT's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Delaware
Posts: 6,380
Default

bad gas? could be lots of small issues. start with the basics
WhiteFoxGT is offline  
Old 03-08-2011, 08:30 AM
  #10  
Fine99
1st Gear Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Springdale, AR
Posts: 65
Default

This may be too simple of a solution since you are throwing codes, but, did you clean out your IAC valve? Mine jams up every six months or so, especially after driving in hte rain and letting the car sit for a few days.

I pull it off, spray some electronics cleaner on it to clean out the carbon, let it try, reinstall and I am good to go. When the valve gets stuck, the car will turn over and then stall immediately. I have to keep my foot on the gas to keep it running.

BTW - I have a 99GT with 118K on the clock. Hope this helps.
Fine99 is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Wont stay running and wont start without starter fluid. Fuel Problem?


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.