Notices
4.6L (1996-2004 Modular) Mustang Technical discussions on 1996-2004 4.6 Liter Modular Motors (2V and 4V) within.

My 96 Mustang GT 5 spd not shifting into reverse at all

Old 01-12-2012, 09:04 PM
  #1  
sleepin96stang
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: South Carolina
Posts: 4
Angry My 96 Mustang GT 5 spd not shifting into reverse at all

Hello, Im new to the site, and have only used it for searching problems before and everyone seems to have helped me through some of them. It seems ive had nothing but problems with my car, its a 96 GT with almost 150,000 miles on the car, a 97 motor was swapped in before i got it, it had no brake fluid, trans fluid, barely any oil and suspension problems when i got and now im having a problem getting into reverse. its always been iffy to get to reverse but ive always worked past it. (seems normal according to everyone with a t-5) but now i cant get it in reverse for the life of me. ive tried almost every solution mentioned from using second then reverse to rocking the car, etc. nothing is working. it will go into the area of reverse but when you let of the clutch it grinds terribly. please help! ive had enough with these constant problems.
sleepin96stang is offline  
Old 01-12-2012, 09:16 PM
  #2  
sleepin96stang
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: South Carolina
Posts: 4
Default

i need help with this ASAP! THANKS!
sleepin96stang is offline  
Old 01-12-2012, 09:55 PM
  #3  
1998Slow 'Stang
3rd Gear Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: East middle of no where, WV
Posts: 585
Default

Originally Posted by sleepin96stang View Post
Hello, Im new to the site, and have only used it for searching problems before and everyone seems to have helped me through some of them.

It seems ive had nothing but problems with my car, its a 96 GT with almost 150,000 miles on the car, a 97 motor was swapped in before i got it, it had no brake fluid, trans fluid, barely any oil and suspension problems when i got and now im having a problem getting into reverse.

Its always been iffy to get to reverse but ive always worked past it. (seems normal according to everyone with a t-45) but now i cant get it in reverse for the life of me. ive tried almost every solution mentioned from using second then reverse to rocking the car, etc. nothing is working. it will go into the area of reverse but when you let of the clutch it grinds terribly.

please help! ive had enough with these constant problems.
Formatting a post in a somewhat logical order such as this will get you much better replies in a much timelier manner. I'm not trying to be a grammar ****, or pick on you...just trying to help you get better responses.

Also, you have T-45, even if it says Borg-Warner Automotive on it, it is still a T-45.

I see that you tried quite a bit of methods, how about from 1st to 5th, then straight backwards quickly into R?

Also, are you still using the stock shifter? I suppose if you are the rubber parts of it could be deteriorated and you are having trouble putting it all the way in cause of that.
1998Slow 'Stang is offline  
Old 01-12-2012, 10:02 PM
  #4  
sleepin96stang
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: South Carolina
Posts: 4
Default thanks

thanks for the info on how to post. like i said im new. and yes ive tried first to fifth, it just wont go in. it goes to the slot, but as soon as you let off the clutch it grinds and doesnt engage. i have a steeda tri ax shifter. and i have taken off the boot and the rubber sound plate so i could look in to see if rubber pieces had gotten in there and i cant see anything
sleepin96stang is offline  
Old 01-13-2012, 05:47 AM
  #5  
uberstang1
Chupacabra
 
uberstang1's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: wilkes-barre PA
Posts: 9,615
Default

Honestly it sounds like you just need that t-45 to be rebuilt.
uberstang1 is offline  
Old 01-13-2012, 06:09 AM
  #6  
1998Slow 'Stang
3rd Gear Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: East middle of no where, WV
Posts: 585
Default

Well in that case man, I'm with Uberstang on this.
1998Slow 'Stang is offline  
Old 01-13-2012, 10:53 AM
  #7  
cliffyk
TECH SAVANT
 
cliffyk's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Saint Augustine, FL
Posts: 10,933
Default

There is a TSB for this problem, TSB 01-23-5, it does involve removal and disassembly of the transmission.

Also, FWIW, here's a document listing the various transmissions used in the '96 through '04 Mustang V8s...
cliffyk is offline  
Old 07-31-2014, 12:25 AM
  #8  
ruphil1986
 
ruphil1986's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: costa rica
Posts: 1
Default

hey, i had that problem and first i changed the clutch and improved a lot the problem, sometimes happens to me that is a bit hard to put the reverse but i think with the solution 1998Slow 'Stang gave about changing the rubber parts of the shifter the problem will be solved
ruphil1986 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Diode Dynamics
Vendor For Sale / Group Buy Classifieds
5
02-28-2018 10:39 AM
antipeterleague
2005-2014 Mustangs
5
08-18-2015 01:50 PM
Greyshot
4.6L (1996-2004 Modular) Mustang
2
08-15-2015 03:32 AM
daytooday
Motor Swap Section
2
08-11-2015 09:22 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: My 96 Mustang GT 5 spd not shifting into reverse at all


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.