WaCkY IdLe - MustangForums.com

5.0L (1979-1995) Mustang Technical discussions on 5.0 Liter Mustangs within. This does not include the 5.0 from the 2011 Mustang GT. That information is in the 2005-1011 section.

WaCkY IdLe

Reply

 
 
 
Old 05-30-2006, 12:12 AM
  #1  
88GTKid
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2006
Location:
Posts: 75
Default WaCkY IdLe

Well guys my idle is pretty messed... when it starts up its fine..right under 1000 rpms.. however when i drive the car around for a few mins or even just let it warm up for a little the idle goes up.. sometimes as far as 2000 rpms.. Any idea as to what could be causing this problem.. Any help would be great. thanks again guys!
88GTKid is offline  
Reply With Quote
Old 05-30-2006, 12:15 AM
  #2  
grabbem88
6th Gear Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: cape giradeau,mo
Posts: 8,872
Default RE: WaCkY IdLe

check your white/black plugs....i opened up the pins and clamped the female ring holes works great.
grabbem88 is offline  
Reply With Quote
Old 05-30-2006, 12:25 AM
  #3  
88GTKid
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2006
Location:
Posts: 75
Default RE: WaCkY IdLe

check your white/black plugs....i opened up the pins and clamped the female ring holes works great.
could you elaborate on this.
88GTKid is offline  
Reply With Quote
Old 05-30-2006, 12:28 AM
  #4  
grabbem88
6th Gear Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: cape giradeau,mo
Posts: 8,872
Default RE: WaCkY IdLe

you have salt/pepper plugs behind your intake...10 pin...you pull them apart you'll see what i'm talking about.
grabbem88 is offline  
Reply With Quote
Old 05-30-2006, 12:29 AM
  #5  
Joel5.0
5th Gear Member
 
Joel5.0's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Puerto Rico
Posts: 3,926
Default RE: WaCkY IdLe


ORIGINAL: grabbem88

check your white/black plugs....i opened up the pins and clamped the female ring holes works great.
^^^X2...check the procedure at http://fordfuelinjection.com/index.php?p=85 and doing http://www.muscularmustangs.com/maintain.php shouldn't hurt either. You could also have a TPS sensor on its way out, once it heats up, TPS voltage could be spiking above 1.22vdc causing the idle to raise or.....a bad IAC valve.
Joel5.0 is offline  
Reply With Quote
Old 05-30-2006, 12:30 AM
  #6  
grabbem88
6th Gear Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: cape giradeau,mo
Posts: 8,872
Default RE: WaCkY IdLe

btw read tims post...about lean issue...thanks again bro.
grabbem88 is offline  
Reply With Quote
Old 06-16-2006, 11:54 AM
  #7  
88GTKid
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2006
Location:
Posts: 75
Default RE: WaCkY IdLe

alright guys im back again... so i tried doing that salt and pepper shaker process, and that didnt end up being the problem.. i then clean out my throttle body.. So then i tried to check the tps and sure enought the voltage was about 1.22 volts. i turned is down but it would only go to about 1.12 volts and i elongated the holes and finnaly got the voltage down to .99.. i then let the car run for a little while and everything seemed to be going good. i then decided to give it some gas to see if the idle would come down.. it then started to hang around 1300-1400 again.. not as high as before but still high.. i checked the voltage on the tps and it was 1.08.. is it supposed to go back up or is mine broken? any help would be great.
88GTKid is offline  
Reply With Quote
Old 06-16-2006, 11:54 AM
  #8  
88GTKid
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2006
Location:
Posts: 75
Default RE: WaCkY IdLe

also should i try to file it down further and maybe get it down to like .90 volts would this help?
88GTKid is offline  
Reply With Quote
Old 06-16-2006, 12:48 PM
  #9  
Joel5.0
5th Gear Member
 
Joel5.0's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Puerto Rico
Posts: 3,926
Default RE: WaCkY IdLe

FYI... check http://www.my5oh.com/forum/viewtopic.php?p=144#144 ....you may have a problem with the TPS, suggest to clear codes (disconnect battery for 5-8 min.) drive test and run a KOEO and KOER self-test.
Joel5.0 is offline  
Reply With Quote
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
TCStangerv6
Street/Strip
12
10-11-2015 06:57 PM
svfetter
5.0L (1979-1995) Mustang
9
10-05-2015 12:39 PM
4cylinderplus2
V6 (1994-2004) Mustangs
9
09-30-2015 06:26 PM
MustangForums Editor
Mustang News, Concepts, Rumors & Discussion
1
09-29-2015 04:23 PM
MacSerio
5.0L (1979-1995) Mustang
3
09-27-2015 02:05 PM

Forum Jump

Thread Tools
Search this Thread
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory