How can I get my gauges to work (EFI to Carb) - MustangForums.com


5.0L (1979-1995) Mustang Technical discussions on 5.0 Liter Mustangs within. This does not include the 5.0 from the 2011 Mustang GT. That information is in the 2005-1011 section.
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-20-2007, 09:34 PM   #1
red9535
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 82
Default How can I get my gauges to work (EFI to Carb)

I bought a 95 Mustang that origionally had a 3.8 EFI V6 in it.. but the guy swapped a carb'd 5.0 HO V8 into it. Well, the gauges don't work (except for the voltmeter and I believe the gas gauge?).. Where do those gauges read off of? Did tehy go through the PCM.. and in that case, how do I get them to work.. and if they didn't.. waht do they read off of? Because the car didn't have any of the trans sensors connected when I got it.. would that be the speedometer/RPM?

Help!
red9535 is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 09:34 PM   #2
red9535
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 82
Default RE: How can I get my gauges to work (EFI to Carb)

Trans is AOD.. engine is from a 93
red9535 is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 09:49 PM   #3
mjr46
D.R. THE PATHETIC DORK
 
mjr46's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: West Virginia
Posts: 30,783
Default RE: How can I get my gauges to work (EFI to Carb)

you'll need a wiring diagram and you'll have to search for the leads that come out of the original harness in the engine bay I converted my 85 from fuel injection to carb and my 92 4 cylinder to a 5.0 and I just found the leads via diagram and wired them to the sending units and they work fine. however since my 4 banger ins cluster is calibrated for 4 cylinder sending units I had to use 4 cyl sending units so the gauges read accurate mainly that was only for the oil pressure.
mjr46 is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 10:12 PM   #4
red9535
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 82
Default RE: How can I get my gauges to work (EFI to Carb)

So you're saying, find the wires that come from the cluster for each specific thing (speedo, tach, oil pressure, water temp, etc), and wire then each to each sending unit?

What is the sending unit for each one?

I'm mainly concerned about the speedometer and tach.. i'm getting autometer gauges for the water temp and oil pressure..
red9535 is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 10:42 PM   #5
lookin4astang
3rd Gear Member
 
Join Date: Sep 2006
Location:
Posts: 525
Default RE: How can I get my gauges to work (EFI to Carb)

Here. Merry Christmas. All you'll EVER need to know.

http://jason.fletcher.net/tech/efi-carb/efi-carb.htm
lookin4astang is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 11:12 PM   #6
red9535
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 82
Default RE: How can I get my gauges to work (EFI to Carb)

Quote:
ORIGINAL: lookin4astang

Here. Merry Christmas. All you'll EVER need to know.

http://jason.fletcher.net/tech/efi-carb/efi-carb.htm
I already printed that out, but I can't find the sensors he was talking about. I have everything squared away except for the wiring on the cluster.. everything else works great.

I want to get my speedo and tach working.. oil pressure and water temp i dont really care about, since i'm getting those gauges anyway, but it'd be nice I suppose, if it is all gona be hooking **** up.

Those sensors he was talking about.. are they on the harness that hooked into the PCM? Because I pulled that whole thing out..
red9535 is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2007, 02:30 AM   #7
Gary H
4th Gear Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Chandler, Az
Posts: 1,080
Default RE: How can I get my gauges to work (EFI to Carb)

Speedo doesnt use a sensor, just a cable from the trans to the speedometer. What ignition are you using?
Gary H is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2007, 06:38 AM   #8
Joel5.0
5th Gear Member
 
Joel5.0's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Puerto Rico
Posts: 3,926
Default RE: How can I get my gauges to work (EFI to Carb)

Quote:
ORIGINAL: Gary H

Speedo doesnt use a sensor, just a cable from the trans to the speedometer. What ignition are you using?
Not the SN95s......they use a VSS sensor w/out the cable attached.....the same electronic pulse used for the ECM, is used to "drive" the speedometer gauge.
Joel5.0 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Death Trap" my new 84 GT build thread 67LimeCoupe 5.0L General Discussion 45 11-25-2015 08:55 PM
EFI to CARB conversion problem, running like a PIG..vacuum problem? YoungStangsMan 5.0L (1979-1995) Mustang 15 09-05-2015 07:01 PM
HELP.. Should I buy this fox? raleigh05GTO New Member Area 5 09-04-2015 07:09 AM
'11 to '13 tail light swap amandahchase General Tech 0 09-03-2015 10:09 AM
Video - 2015 Steeda Mustang Product Testing (Prototype Suspension Parts) [email protected] Steeda Autosports 0 09-01-2015 08:16 PM


Tags
1995, 38, 50, 95, carb, carburated, converted, dont, efi, gauges, howcanigetmygaugestoworkefitocarb, mustang, speedometer, work

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

All times are GMT -5. The time now is 02:16 PM.