Timing and TPS problem please help. - MustangForums.com

Go Back  MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 5.0L (1979-1995) Mustang
Reload this Page >

Timing and TPS problem please help.

Notices
5.0L (1979-1995) Mustang Technical discussions on 5.0 Liter Mustangs within. This does not include the 5.0 from the 2011 Mustang GT. That information is in the 2005-1011 section.

Timing and TPS problem please help.

Reply

 
 
 
Old 12-08-2007, 06:06 PM
  #1  
suzukispeeder
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location:
Posts: 91
Default Timing and TPS problem please help.

1st- When setting my timing to 13 with the spout out turning the car off putting spout back in crank it up to check timing and its jumped to 20. Any Ideas why?

2nd- Trying to set TPS and it isnt reading anything it has a reading up to the connector that plugs into the TPS but when you plug it into the TPS it gets cancelled out any ideas on this.

suzukispeeder is offline  
Reply With Quote
Old 12-08-2007, 07:26 PM
  #2  
Joel5.0
5th Gear Member
 
Joel5.0's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Puerto Rico
Posts: 3,926
Default RE: Timing and TPS problem please help.

1st- The ECM takes over the advance control = it's doing its job.

2nd - ?????
Joel5.0 is offline  
Reply With Quote
Old 12-08-2007, 08:06 PM
  #3  
mjr46
D.R. THE PATHETIC DORK
 
mjr46's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: West Virginia
Posts: 30,813
Default RE: Timing and TPS problem please help.

ORIGINAL: suzukispeeder

1st- When setting my timing to 13 with the spout out turning the car off putting spout back in crank it up to check timing and its jumped to 20. Any Ideas why?

2nd- Trying to set TPS and it isnt reading anything it has a reading up to the connector that plugs into the TPS but when you plug it into the TPS it gets cancelled out any ideas on this.

to set the tps you back probe it...your doing that right??? if so are you on the right wire??
mjr46 is offline  
Reply With Quote
Old 12-09-2007, 01:46 PM
  #4  
suzukispeeder
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location:
Posts: 91
Default RE: Timing and TPS problem please help.

i dunno depends on what back probing is. I ordered the thing off ebay so you dont have to puncture the wires on the tps. It has a reading coming out of the harness plug but once you plug it into the tps it loses its reading.

And on the timing if you set it to 13 without the spout in then why does it go to 20 so is it technically still on 13 even though its reading 20 and if the spout resets it so why do you have to take it out and how do you get it to stay set where I set it.
suzukispeeder is offline  
Reply With Quote
Old 12-09-2007, 02:10 PM
  #5  
PRO50SC
The Rogue Mod
 
PRO50SC's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maryland Sucka's!!
Posts: 21,918
Default RE: Timing and TPS problem please help.

The base timing setting is just that. A base setting. When the spout is plugged back it, the ecm takes control of the timing as Joel has already specified. that is the job of the ecm. There is nothing wrong. It's working as it should.

PRO50SC is offline  
Reply With Quote
Old 12-09-2007, 03:37 PM
  #6  
suzukispeeder
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location:
Posts: 91
Default RE: Timing and TPS problem please help.

ok then sorry I asked such a dumb question, just was double checking to make sure it hadn't moved and it was reading like 20, but thanks for the help any ideas on my TPS. The only reason I'm messing with it is cause my car runs good in 1st and 2nd but in 3rd it cuts out about 3500-4000 rpms and studders throughout the gears like it is missing or something and I cant understand why it would run good it 1st and 2nd and then not the rest any ideas on what could cause this.
suzukispeeder is offline  
Reply With Quote
Old 12-09-2007, 03:56 PM
  #7  
Joel5.0
5th Gear Member
 
Joel5.0's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Puerto Rico
Posts: 3,926
Default RE: Timing and TPS problem please help.

You're searching for a solution in the wrong component...... if the system doesn't log a TPS failure code + you monitor TPS minimum setpoint (anything between .7 - 1.0 vdc is fine......the .9999 or .98999 setting is a myth), and the TPS voltage span from closed throtlle-to-WOT-to-Closed Throttle, and no voltage spikes/drops are present.......the TPS is fine. The problem is elsewhere.

Bad TPS = Good TPS =
Joel5.0 is offline  
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
ShaneB26154
4.6L (1996-2004 Modular) Mustang
34
05-15-2016 10:30 AM
mirandaandjimmy
4.6L V8 Technical Discussions
20
11-16-2015 09:51 AM
KEM Motorworks
5.0L (1979-1995) Mustang
20
08-14-2015 11:13 PM
djbigskrilla
2005-2014 Mustangs
13
08-11-2015 01:59 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Timing and TPS problem please help.


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.