Check Engine Light - MustangForums.com

Notices
5.0L (1979-1995) Mustang Technical discussions on 5.0 Liter Mustangs within. This does not include the 5.0 from the 2011 Mustang GT. That information is in the 2005-1011 section.

Check Engine Light

Reply

 
 
 
Old 02-09-2011, 07:21 AM
  #1  
drkngl417
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 5
Default Check Engine Light

Hello, I have a 89' Mustang GT and the check engine light is always on. I had the codes ran and it came back "Primary AND secondary induction failure". At the time we checked the induction system every way we could, found a few air leaks and fixed those. Ran it through every test we could and nothing seemed wrong. At the time we did not know that the smog pump had been removed (didn't learn that one till I changed the alt and the belt I had was to long) LOL. After finding a belt that fit and tracking down why none of the belts listed for the car wouldn't work did I find that the pump was missing. Would the removal of the smog pump cause the check engine light to come on and read "Primary and Scondary induction failure"? Any ideas would be greatlly accepted. Thanks
drkngl417 is offline  
Reply With Quote
Old 02-09-2011, 10:15 AM
  #2  
AdderMk2
Banned
 
Join Date: Dec 2005
Location: Lil' Rhody
Posts: 22,376
Default

instead of telling us the code definition... post the code itself.
like 33, 44, 94, 174.. etc

and yes, removing the smog system WILL cause stored codes, but should not set a CEL
AdderMk2 is offline  
Reply With Quote
Old 02-09-2011, 04:11 PM
  #3  
Js88lx
3rd Gear Member
 
Js88lx's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: mid Cali
Posts: 837
Default

Had that issue when my stang didnt pass smog, turned out to be the O2 sensors! After i changed them the check engine light didnt turn on, so it passed smog. Well when i put the O/R hpipe back on im getting the check engine light again, but this time it turns on and off while im driving..., never when its idling...?
Js88lx is offline  
Reply With Quote
Old 02-10-2011, 08:04 PM
  #4  
drkngl417
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 5
Default

Thanks for all your help guys. I will check into the O2 sensors. Also my stang has been sitting and its been awhile since I had codes checked. Don't remember what they were. But thanks again.
drkngl417 is offline  
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
labudski
5.0L (1979-1995) Mustang
2
08-24-2015 08:23 AM
microgt
V6 (1994-2004) Mustangs
2
08-20-2015 08:12 AM
mweiland
General Tech
6
08-13-2015 06:11 PM
drumhedd2005
2005-2014 Mustangs
2
08-13-2015 10:59 AM
djbigskrilla
2005-2014 Mustangs
13
08-11-2015 01:59 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Check Engine Light


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.