'89 GT Upper Intake Leak - Pics (HELP!) - MustangForums.com

Go Back  MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 5.0L (1979-1995) Mustang
Reload this Page >

'89 GT Upper Intake Leak - Pics (HELP!)

5.0L (1979-1995) Mustang Technical discussions on 5.0 Liter Mustangs within. This does not include the 5.0 from the 2011 Mustang GT. That information is in the 2005-1011 section.

'89 GT Upper Intake Leak - Pics (HELP!)

Reply

 
 
 
Old 04-28-2012, 08:21 PM
  #1  
kowalczyk86
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: NM
Posts: 44
Default '89 GT Upper Intake Leak - Pics (HELP!)

Need some help. What is causing this leak? What all do I need to take apart to replace these gaskets that appear to be leaking (if they are not gaskets, what else is going on here)? I have 4 Mustang books (Haynes included), but cannot seem to figure out where I need to look. Nothing is helping too much.





















Pics here http://stangplanet.com/forum/fox-bod...html#post27419
since this website wont let me upload any.

Last edited by kowalczyk86; 04-28-2012 at 09:32 PM.
kowalczyk86 is offline  
Reply With Quote
Old 04-28-2012, 10:38 PM
  #2  
mattdel
6th Gear Member
 
mattdel's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Spfld, MA
Posts: 9,240
Default

Replace the gaskets and thoroughly clean the PCV system while the intake is apart. Crankcase pressure makes oil seep anywhere & everywhere.
mattdel is offline  
Reply With Quote
Old 04-29-2012, 02:24 PM
  #3  
Bubba 95SN
4th Gear Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: N.C.
Posts: 1,893
Default

Do not fogdet the screen below the pcv, replace.
Bubba 95SN is offline  
Reply With Quote
Old 04-29-2012, 08:11 PM
  #4  
kowalczyk86
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: NM
Posts: 44
Default

How much work is involved in this? I have some manuals, so if you can give me a subject, I can look for a how-to. I don't see anything under "manifold".

I will say that I have had the following problem that I have yet to get rid of:

In the last year or so, my RPM has stuck at 2K idle for a minute or so. This has happened only twice I believe. It was pretty bad but went away.

When I am driving, and I throw the car in neutral and coast, the car will idle at 1,200 RPM or so for a bit and then finally drop to 900 or so. Not sure if this has anything to do with that residue. The car only has 24K original miles on it.
kowalczyk86 is offline  
Reply With Quote
Old 04-29-2012, 08:12 PM
  #5  
kowalczyk86
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: NM
Posts: 44
Default

Someone on another forum said,

Are you sure its leaking? When is the last time you cleaned that area off. Some purple power or simple green and a garden hose should get most of that residue off . Then if it comes back in a short time I would worry about leaks. There really is no oil of fuel flowing thru that part of the intake, if you have a leak you should see a problem with vacumm like the previous post states.

I am not positive that anything is leaking, but what is all that residue?
kowalczyk86 is offline  
Reply With Quote
Old 04-29-2012, 10:18 PM
  #6  
mattdel
6th Gear Member
 
mattdel's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Spfld, MA
Posts: 9,240
Default

Mostly dust particles and dirt. What the residue actually is makes no difference. The fact that it's sticking to a gasket mating surface points to a bad gasket. The fact that it's an upper intake gasket points to PCV system.
mattdel is offline  
Reply With Quote
Old 04-30-2012, 02:44 AM
  #7  
kowalczyk86
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: NM
Posts: 44
Default

My Dad and I changed the PCV valve when we bought it only a couple years ago - would it be filled already?
kowalczyk86 is offline  
Reply With Quote
Old 04-30-2012, 05:18 AM
  #8  
Foureyed
 
Foureyed's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: TX
Posts: 35
Default

The Air Control Valve maybe gummed up, take it out and spray some brake cleaner in it, that may just cure your idle problem.
Foureyed is offline  
Reply With Quote
Old 04-30-2012, 11:48 AM
  #9  
kowalczyk86
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: NM
Posts: 44
Default

Originally Posted by Foureyed View Post
The Air Control Valve maybe gummed up, take it out and spray some brake cleaner in it, that may just cure your idle problem.
The IAC? If so, that was replaced.
kowalczyk86 is offline  
Reply With Quote
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
StalkerGT
5.0L (1979-1995) Mustang
13
09-25-2015 02:41 PM
Pyrate Dave
5.0L (1979-1995) Mustang
8
09-10-2015 07:30 PM
Dragonus18
4.6L (1996-2004 Modular) Mustang
8
09-09-2015 01:21 AM
needhelpplease
2005-2014 Mustangs
7
09-04-2015 09:59 AM
cbird1177711
2005-2014 Mustangs
2
09-03-2015 08:43 PM

Forum Jump

Thread Tools
Search this Thread
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory