What am I messing up on during my launch? (video included) - MustangForums.com

Go Back  MustangForums.com > Speed Zone > Street/Strip
Reload this Page >

What am I messing up on during my launch? (video included)

Street/Strip Raced a guy from a light? Had that ride of yours on the timed track? Tell your story here.

What am I messing up on during my launch? (video included)

Reply

 
 
 
Old 02-08-2013, 01:10 AM
  #1  
UofHmustang
2nd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: TX
Posts: 220
Default What am I messing up on during my launch? (video included)

Best run I had the other night was a 12.5. I ran again but didn't get a time because it was a red light for a car behind me but the official told me to go anyways. PSI was at 17 for both runs. The car bogs bad both times as you can see, but I swear I didn't let off the gas. Should I launch way higher? Raise PSI? Or both? Tires are MT ET street radials. 60 ft. was 2.01 and mph was 114.7. I don't see any reason why this car can't run 11's.

Launched at 28-2900 this run.

This one was launched at about 4k.

Last edited by UofHmustang; 02-08-2013 at 01:13 AM.
UofHmustang is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2013, 03:36 AM
  #2  
bluebeastsrt
6th Gear Member
 
bluebeastsrt's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Jersey
Posts: 11,563
Default

You didn't mention what RPM you left at but if your bogging I'd raise the RPMs. If you didn't spin much off the line try lowering the PSI in your tires. What are the mods to the car?
bluebeastsrt is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2013, 05:56 AM
  #3  
UofHmustang
2nd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: TX
Posts: 220
Default

I guess the rpm I left at didn't show up for some reason in the post. Anyways, the first run I left at about 2900 and the second was done at about 4k. I didn't spin at all coming off the line. Mods are 93R tune, LT headers, and O/R x-pipe.
UofHmustang is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2013, 06:11 AM
  #4  
WesleyEng.com
2nd Gear Member
 
WesleyEng.com's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: NYC
Posts: 189
Default

You're bogging because you're not launching high enough. If you're not slipping at 4k, then go higher.
WesleyEng.com is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2013, 06:29 AM
  #5  
99GTvert
is my username.
 
99GTvert's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Earth
Posts: 13,655
Default

Those are sticky tires. Launch at a higher rpm. You can see better times from a clutch dump but I'm not a fan of that...but if you want the quickest pass possible you will have to drive the car like you hate it.
99GTvert is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2013, 06:36 AM
  #6  
bluebeastsrt
6th Gear Member
 
bluebeastsrt's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Jersey
Posts: 11,563
Default

Yep if your afraid to break. Might wanna stay away from the drag strip.
bluebeastsrt is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2013, 09:22 AM
  #7  
awbreyjd
2nd Gear Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Texas
Posts: 219
Default

agreed. Launch at a higher rpm. Maybe get somekind of a Two Step so you can just floor it and with the clutch engaged it will hold a specific RPM. If your not spinning keep going up in RPM until you start to break loose, then go back down to the point with which you were not spinning.
awbreyjd is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2013, 10:05 AM
  #8  
UofHmustang
2nd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: TX
Posts: 220
Default

So the PSI isn't to blame? I have no problems launching at 5k. I'm not expert but I'm quite confident I'm losing at least a half a second at the line that's keeping me from 11's. Those are some really sticky tires. I was fooling around with them aired up to 26 psi and they still stuck pretty good. They actually ride quite nice on the highway.
UofHmustang is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2013, 10:53 AM
  #9  
boduke0220
6th Gear Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Yadkin, Nc
Posts: 5,183
Default

If your bogging, launch higher and slip clutch some more

if your spinning, lower tire pressure, slip clutch ( if it can stand it) lower rpm
boduke0220 is offline  
Reply With Quote
Old 02-08-2013, 11:43 AM
  #10  
TRexGAWD
4th Gear Member
 
TRexGAWD's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Georgia
Posts: 1,761
Default

If you don't have a problem launching at 5k then just keep launching at that rpm.. That's about right for those tires anyway.. Shouldn't have a problem hitting 11s with your traps.
TRexGAWD is offline  
Reply With Quote
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
baddog671
Parts For Sale
20
07-26-2016 02:20 PM
TCStangerv6
Street/Strip
12
10-11-2015 06:57 PM
b8checker
Classic Mustangs (Tech)
8
10-08-2015 01:55 PM
breaking
Audio/Visual Electronics
5
10-02-2015 02:27 PM
b8checker
New Member Area
3
09-30-2015 08:11 AM

Forum Jump

Thread Tools
Search this Thread
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory