what are the odds - Service Engine Soon light - MustangForums.com

Go Back  MustangForums.com > Ford Mustang Tech > V6 (1994-2004) Mustangs
Reload this Page >

what are the odds - Service Engine Soon light

V6 (1994-2004) Mustangs Technical discussions on the 3.8L and 3.9L V6 torque monsters

what are the odds - Service Engine Soon light

Reply

 
 
 
Old 09-30-2015, 09:45 AM
  #1  
lincolnshibuya
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2015
Location: MO
Posts: 116
Default what are the odds - Service Engine Soon light

So this morning when I started the car I was wondering where's that check engine light icon is, I can't find it! Normally it will lit up when the key is in the ON position and then turn off if there are no issues.
I haven't noticed this out until this morning, so it could be;
1. Previous owner disconnected the light to hide something before I purchased it.
2. Bulb burned out

I did a scan and no codes showed up but this is not good long term since if there are real issues I won't know until I plug in a scanner.

My best guess is that the bulb burned out and the previous owner didn't care (car run just fine) but I'm doubtful that the bulb will burn that early (it's a 2004 with 104k miles) Possibly there was a history that it was tampered prior to the previous owner.



--------------------------------------------------------
https://www.facebook.com/diyfordmustang
lincolnshibuya is offline  
Reply With Quote
Old 09-30-2015, 09:49 AM
  #2  
jwog666
5th Gear Member
 
jwog666's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: wisconsin
Posts: 2,260
Default

turn the key to the on position without cranking the engine, this will light the engine light, if it doesnt light, pull the cluster and replace the bulb. its burnt out, or the cluster has a fault internally
jwog666 is offline  
Reply With Quote
Old 09-30-2015, 12:04 PM
  #3  
lincolnshibuya
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2015
Location: MO
Posts: 116
Default

Originally Posted by jwog666 View Post
turn the key to the on position without cranking the engine, this will light the engine light, if it doesnt light, pull the cluster and replace the bulb. its burnt out, or the cluster has a fault internally
yep, that's how I checked it and immediately scanned. luckily no codes.



--------------------------------------------------------
https://www.facebook.com/diyfordmustang
lincolnshibuya is offline  
Reply With Quote
Old 10-03-2015, 02:24 PM
  #4  
lincolnshibuya
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2015
Location: MO
Posts: 116
Default

I replaced the bulb, it still won't light. If I swap it with a cluster from a different car will the odometer show the same mileage? Kind of odd that only the SES light will not work and the rest are ok.



--------------------------------------------------------
https://www.facebook.com/diyfordmustang
lincolnshibuya is offline  
Reply With Quote
Old 10-04-2015, 01:54 PM
  #5  
lincolnshibuya
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2015
Location: MO
Posts: 116
Default

been searching the web for answers and the answer is "not possible without dealership re-programming". the PATS is incorporated into the cluster and the swap with another car is not possible until a re-program is involved.


--------------------------------------------------------
https://www.facebook.com/diyfordmustang
lincolnshibuya is offline  
Reply With Quote
Old 10-04-2015, 09:45 PM
  #6  
jwog666
5th Gear Member
 
jwog666's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: wisconsin
Posts: 2,260
Default

yep, sounds like you need a new cluster, on the up side, its not a fault that is causing it to be undriveable. so you can budget it out a while
jwog666 is offline  
Reply With Quote
Old 10-05-2015, 08:09 AM
  #7  
PNYXPRESS
5th Gear Member
 
PNYXPRESS's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Clermont, FL
Posts: 2,952
Default

I believe you can swap clusters without an issue. A friend bought the simco gauge cluster for his 02 and didnt have to reprogram anything for it to work. And it kept his mileage.
PNYXPRESS is offline  
Reply With Quote
Old 10-05-2015, 08:45 AM
  #8  
lincolnshibuya
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2015
Location: MO
Posts: 116
Default

i think the simco gauge cluster retained the original electronics, it's only the faceplate that was changed. Here's the link that I used as a reference, not sure if that's the simco white face gauge cluster on americanmuscle.com.


http://www.accutach.com/94-04-ford-c...er-information

I'm going to try clean up the contacts whenever I have time.


--------------------------------------------------------
https://www.facebook.com/diyfordmustang
lincolnshibuya is offline  
Reply With Quote
Old 10-05-2015, 08:55 AM
  #9  
jwog666
5th Gear Member
 
jwog666's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: wisconsin
Posts: 2,260
Default

^ correct cluster needs a program, as a dealer tech i know
jwog666 is offline  
Reply With Quote
Old 12-08-2015, 04:37 PM
  #10  
lincolnshibuya
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2015
Location: MO
Posts: 116
Default

it's kind of funny, so today I opened up the cluster and found out that the previous previous owner taped the check engine light with black electrical tape inside, 2 square patches!! I suspect the 2nd owner did this because when I bought it from the 3rd owner there are no codes present (3rd owner must have fixed all the issues) and just told me that the bulb might be busted.




--------------------------------------------------------
https://www.facebook.com/diyfordmustang
lincolnshibuya is offline  
Reply With Quote
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Diode Dynamics
Vendor For Sale / Group Buy Classifieds
5
02-28-2018 10:39 AM
J.casone400
General Tech
2
08-28-2015 09:33 PM
inyadreems
Mustangs For Sale
2
08-21-2015 09:10 AM
General Tech
0
08-18-2015 08:16 AM
djbigskrilla
2005-2014 Mustangs
13
08-11-2015 12:59 PM

Forum Jump

Thread Tools
Search this Thread
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory