Go Back   MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 2005 - 2014 Mustangs
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


2005 - 2014 Mustangs Discussions on the latest S197 model Mustangs from Ford.
Sponsored by Latemodel Restoration


Welcome to Mustang Forums!
Welcome to Mustang Forums.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-06-2013, 01:47 PM   #141
BDKIWI
 
Join Date: Mar 2009
Vehicle: 2006 Ford Mustang V6
Location: Alaska
Posts: 5
Default

Ok so what have we all learned here.
1 Ford takes 3 years to resolve a problem, one that had to be expensive for those suffering from it. A Design Flaw I'm sure
2 heat and cold in excessive amounts impact battery life. To hot and the plates warp shorting the battery. Too cold with equalize (the point at which the alternator is charging at the rate of draw with all ancillaries running) set around 2600 rpm your never charging in the deep of winter. Note this could also be an issue in heavy traffic with AC and everything on.
3 I will be waiting at least 3 years after the release of the 2015 Mustang to consider replacing one of my 2006's! I cant vote on their board, they don't resolve my complaints in a timely manner and I can vote with my money.
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Mustang Forums!
__________________
2 X 2006, Performance white coupe & redfire convertible
BDKIWI is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2013, 07:26 AM   #142
Invective
 
Invective's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Vehicle: 2005 Ford Mustang GT
Location: NC
Posts: 22
Default Insulation Sleeve Located

Quote:
Originally Posted by Art161 View Post
7R3Z-10A687-A.

I'm a skeptical person. Perhaps the dealer said you didn't need one because there was none in stock, and the dealer wanted to make the battery sale. My sleeve had to be ordered because the dealer didn't have the part in stock.
Thanks for your help. My local dealer located one with your part number and it's on the way; nearly $35 with tax. I won't be home until about the end of the month and will install it then - hoping my new battery won't be dead either as I didn't bother to check for parasitic loss when I installed it.

I did fully charge the new battery using a 2 amp/ 50 amp Sears charger then topping it off with a Battery Tender - took about 24 hours. I have a dated Sunpro digital meter but I'm not sure if it reads mAH or not - I'll take a look at it when I get home.

I was quite surprised to find I only had to reset the clock as everything else was 'remembered'; this after having no battery installed for about 24 hours.
Invective is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2013, 12:37 PM   #143
Art161
4th Gear Member
 
Art161's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Vehicle: 2007 Mustang GT
Location: California
Posts: 1,400
Default

__________________
2007 Mustang GT Coupe Premium
High Performance White/Dark Charcoal Leather
Automatic Transmission
Rear Spoiler Delete
Interior Sport Appearance Package
MGW EJECT Power Point Plug

The more you know, the less you don't know.
Art161 is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2013, 01:55 PM   #144
Javdog
3rd Gear Member
 
Javdog's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Vehicle: 2007 Ford Mustang GT/CaliSpecial
Location: SouthBay, Socal
Posts: 927
Default

good stuff I hope this really helps
__________________

07 GT/CS, 9 bar Retro Grill, 20" Shelby Super Snake flat black wheels 20x9 frt 20x10 rear/Nexen's 255x35 frt & 285x30 rear blk out taillights, BMR front & rear sway bars, Ford racing front links, SCT X3, Magnaflow Catbacks and BBK CAI polished, Air Lift air ride, Pioneer AVIC Z1, Hurst shifter,Stoptech 15" StopTech BBK, Ford racing strut tower, TruCarbon A61 Hood
http://www.airliftperformance.com/airvscoilover/
Javdog is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2013, 03:38 AM   #145
Mr. D
2nd Gear Member
 
Mr. D's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 338
Default

Quote:
Originally Posted by rhondaw View Post
Bought a new Mustang GT in August. Twice the car has been laid up for two - three weeks in my garage while I was away working and the Battery Died both times. The first time she was locked up and the anti theft system was enabled. Thought maybe that may have been the problem. Second time she was in the garage but the anti theft system was disabled. Didn't really make a difference. Anybody else have this problem or know what may be causing this? Would like to hear from you if so.

Thanks,
Rhonda
The only nice person at my Ford dealer is named Rhonda! So when I call them..... wait for it..... wait for it....I say, "Help me Rhonda... help, help me Rhonda!" (The chorus from an old Beach Boys Tune that the old guys will remember..... sorry... apologies! LOL!)

My '08 does the same thing, so whatever is the issue is present in the '08 cars too! Dealer said it was a normal occurrence when not started for 3 weeks or more. ???? Buy a good trickle charger that won't overcharge the battery and worry about bigger issues in life! Letting a battery get low is a bad deal anyhow, so why fight it! On my classic cars I put a connector between the battery and the cable that has a switch than can be turned easily to disconnect the battery in a second. It might be harder to put one on a modern car because of the battery cables. Another answer is drive your car more! I've got an '08 with 10K miles.... that's the problem!
__________________
Maximum sig size is 250 px high X 500 px wide. Thank you.

Use "Logical Fallacies" for weak arguments? https://yourlogicalfallacyis.com/ad-hominem Please stop using: awesome, epic, amazing, extreme, sketchy, really, "This bad boy", & "That's what I'm talking about!" (smile)

Last edited by Mr. D; 10-11-2013 at 03:44 AM.
Mr. D is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2013, 03:44 AM   #146
Mr. D
2nd Gear Member
 
Mr. D's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 338
Default

Quote:
Originally Posted by rhondaw View Post
Bought a new Mustang GT in August. Twice the car has been laid up for two - three weeks in my garage while I was away working and the Battery Died both times. The first time she was locked up and the anti theft system was enabled. Thought maybe that may have been the problem. Second time she was in the garage but the anti theft system was disabled. Didn't really make a difference. Anybody else have this problem or know what may be causing this? Would like to hear from you if so.

Thanks,
Rhonda
My '08 does the same thing, so whatever is the issue is present in the '08 cars too! Dealer said it was a normal occurrence when not started for 3 weeks or more. ???? Buy a good trickle charger that won't overcharge the battery and worry about bigger issues in life! Letting a battery get low is a bad deal anyhow, so why fight it! On my classic cars I put a connector between the battery and the cable that has a switch than can be turned easily to disconnect the battery in a second. It might be harder to put one on a modern car because of the battery cables. Another answer is drive your car more! I've got an '08 with 10K miles.... that's the problem!
__________________
Maximum sig size is 250 px high X 500 px wide. Thank you.

Use "Logical Fallacies" for weak arguments? https://yourlogicalfallacyis.com/ad-hominem Please stop using: awesome, epic, amazing, extreme, sketchy, really, "This bad boy", & "That's what I'm talking about!" (smile)
Mr. D is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2013, 01:44 PM   #147
BDKIWI
 
Join Date: Mar 2009
Vehicle: 2006 Ford Mustang V6
Location: Alaska
Posts: 5
Default

Ok I've been over this a few times. 3 batteries in 3 years. I drive all year round in Anchorage AK (no that's Alaska!) so what have I learned.
Under drive pulleys are a negative solution. Stock pulleys have equalize between 2200 & 2600 RPM (check your speed at those revs, my V6's are around 60+ MPH) not exactly legal or safe in town during the winter. So you may not actually be charging you battery all the time.
Added a remote start, alarm and iPod connection to one. Battery died so I had the installer test for reason. Nothing they did caused the problem but the power braking system was drawing 1.5A! with the key in my pocket! Ford initially said they did not have a problem because of the non stock additions. Advised them this was already tested and not an issue. Their answer to the 1.5A draw was to replace the battery.
I have turned off the stereo before the engine ever since the first battery based on others experience. One had the 6 disc unit shuffling the disks with the car turned off in the garage. Heard a funny noise so investigated.
Another reported that when the battery died it dropped the windows. Not happy if that happens!
Although Ford has not admitted it there is a problem. It may relate to the new No Lead solder being used. This solder comes with a feature that can destroy electronics. It creates whiskers that can cause shorts.
__________________
2 X 2006, Performance white coupe & redfire convertible
BDKIWI is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2013, 03:16 PM   #148
Invective
 
Invective's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Vehicle: 2005 Ford Mustang GT
Location: NC
Posts: 22
Default Sleeve Arrived

Quote:
Originally Posted by Art161 View Post
Left home on 10/5 and arrived back home on 11/2. Picked up new sleeve from dealer on 11/4; was told it was a freebee - they get my vote every time! They have a '14 Black on Black GT500 on the showroom floor I'm absolutely smitten by also.

Driving home from the plant on 11/2 I noticed the speedo wasn't working - stuck on zero - odo, cruise and everything else working properly. Did some research and found out there was a higher than average failure rate of the gauge 'stepper motors' for this model year.

Further research found I could have the cluster 'rebuilt' with a lifetime warranty for less than $200, including shipping. Shipped it off yesterday but I'm leaving home again on the 9th so I may not see it for awhile.

The next item will be to get a couple of interior upholstery (drooping headliner and leatherette material on door coming off) issues corrected. Will look around here for a gauge cluster thread to see what's being stated.
Invective is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2013, 05:58 PM   #149
Invective
 
Invective's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Vehicle: 2005 Ford Mustang GT
Location: NC
Posts: 22
Default Insulation Sleeve Installed

Quote:
Originally Posted by Art161 View Post
7R3Z-10A687-A.

I'm a skeptical person. Perhaps the dealer said you didn't need one because there was none in stock, and the dealer wanted to make the battery sale. My sleeve had to be ordered because the dealer didn't have the part in stock.
Installed correct insulation sleeve today along with the overhauled instrument cluster.

Everyone remember: Negative cable off first - negative cable on last.

Door upholstery and headliner issues next.
Invective is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2014, 01:40 PM   #150
Invective
 
Invective's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Vehicle: 2005 Ford Mustang GT
Location: NC
Posts: 22
Default

I'm Back!

This thread has been going for quite awhile and I last posted to it nearly a year ago.

My '05 GT w/auto has just 16k miles and has experienced an intermittent parasitic power loss since new. I'm the second owner since 6k miles; first owner reported the issue too. I rarely drive the car as I travel for weeks at a time for employment. Replaced the original battery last year with the largest of the 4 Motorcraft batteries recommended for this car, depending on the options.

Car has been mostly reliable with the rare 'no start' due to a dead battery. After an unexpected 'no start' last week (dead battery - 5.9v) I finally got around to connecting a multimeter to check for parasitic loss. I first connected the hot battery to lower the windows and drew substantial fire from the connection. I disconnected the battery (positive cable) and connected my multimeter and read an astounding 1.6a! Everything was off, doors closed and trunk light off. Ford states that only 50ma max is acceptable.

I pulled every fuse, circuit breaker and the instrument cluster, coming to the following results:


High Current Box (under the hood)

30a fuse in #67 position: SJB #4 (whatever that is?) Instrument Panel Fuse Box - draw dropped by 30ma when fuse pulled.


Low Current Box (behind RH kick panel)

10a fuse in #8 position: Cluster, Data Link Connector (DLC) - again, draw dropped by 30ma when fuse pulled.


Instrument Cluster: again, draw dropped by 30ma when cluster pulled.


Thinking these 30ma draws are normal and within the 50ma limit. But what could be drawing 1.3a? I noticed when I reconnected the battery there was no visible fire during contact. Hmmm.

A possible clue? Whenever I reinstall a fresh battery after a near complete discharge (like last week) the Shaker 500 radio comes on as soon as I turn the key. I always turn the radio off manually before shutting down the car as recommended.

All thoughts appreciated.
Invective is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2014, 01:40 PM
MustangForums
Ford Mustang




Paid Advertisement

 
 
 
Reply

Tags
2005, 2006, ajar, battery, car, door, drain, electrical, ford, fordmustangdeadbatteryproblem, gt, mustang, problems, starting, stereo

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
06 GT battery draw and battery dies in 2 days with car off mygt500 2005 - 2014 Mustangs 44 04-02-2008 06:52 PM
Dead Battery DHG#3703 2005 - 2014 Mustangs 15 06-05-2006 11:22 PM

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 07:43 PM.

© Internet Brands, Inc.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company
Emails Backup