I'll try anything.. Tune issues. - Page 2 - MustangForums.com



GT S197 General Discussion This section is for technical discussions pertaining specifically to the V8 variation of the 2005 and newer Ford Mustang.
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-13-2013, 03:35 PM   #11
AMWill
Platinum Sponsor
 
AMWill's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Pennsylvania
Posts: 1,632
Default

Quote:
Originally Posted by Slowpoek06GT View Post
Alright alright- before everyone goes up the ladder on my previous post-- allow me to remove my foot from my forum mouth. It would appear I have a TB issue afterall. Now- maybe I can get some guidance with regard to the TB. It's a BBK 62mm that's been on for about 8-10 months.

I come across a gold-ish colored piece of machined metal that appears to match the color of the idle control. This piece is about a half inch long and cylindrical- almost looking like a piston of sorts. It was found sitting nicely on top of my radiator cover. Any thoughts on a fix, cause, etc?
Slowpoek06GT,

Could you take a picture of both the piece you found and the BBK TB? This may help us identify the piece. At the very minimum, I BBK will be able to see what's missing or broken.

Either way, I'm sure we'll be able to get this figured out!

Shane
AMWill is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 04:01 PM   #12
tj@steeda
3rd Gear Member
 
tj@steeda's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Florida
Posts: 716
Default

Quote:
Lots of custom tune issues here lately, or so it seems. Mostly on the 4.6's. Seems like no one is exempt. Bama, Brenspeed, Steeda.
Not many issues here ... sometimes we just need to do a revision or two to get it spot on.

Best Regards,

TJ
tj@steeda is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 11:15 PM   #13
Slowpoek06GT
1st Gear Member
Thread Starter
 
Slowpoek06GT's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: California
Posts: 56
Default

This is a pic (rotated) of the right top corner of the TB and idle control (gold). You can see the idle control is hollow in this pic..

After I re-inserted the found piece, it looked normal-- in this pic..

On the left of the below pic is the piece I found on my radiator cover. After I re-inserted it into the idle control and then removed it, it pulled out (with it) the silver piece on the right. Maybe this is the issue????

Those two pieces fit together as such..


at this point, both small parts are out of the car.. I disconnected the CAI and found the TB (with engine off) spring loaded closed, which I expected. When I pushed it open, it returned to closed. I checked all electrical connections and everything looks good.. Is this the point at which I dis-assemble the (right) side of the TB and find out what the hell is up with these two random idle control pieces?? Anybody seen this?
Slowpoek06GT is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 10:29 AM   #14
lawrencecar1
2nd Gear Member
 
lawrencecar1's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Northern Virginia
Posts: 369
Default

i believe that is the plunger to adjust the tps voltage, probably could take the motor side off and re-insert. adjust to stock voltage..

check out below video..

http://www.bbkperformance.com/produc...ttle-body.html
lawrencecar1 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 12:31 PM   #15
Slowpoek06GT
1st Gear Member
Thread Starter
 
Slowpoek06GT's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: California
Posts: 56
Default

So here are the three parts all out of the TB.. allen bolt to allow the idle control (gold) to be backed out.

I talked to BBK and they said the three parts are pressure mounted together upon construction of the TB itself. I'm hoping they'll let me just send these three back instead of having to uninstall the entire TB. We'll see... MTF
Slowpoek06GT is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 06:02 PM   #16
AMWill
Platinum Sponsor
 
AMWill's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Pennsylvania
Posts: 1,632
Default

Let me know if BBK is able to send you new components and get this straightened out. If you have any troubles, shoot me a PM!

Shane
AMWill is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 06:14 PM   #17
Nuke
6th Gear Member
 
Nuke's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: PA to KY ('07) to IL ('09) to MS ('10) to FL ('11)
Posts: 16,186
Default

Quote:
Originally Posted by lawrencecar1 View Post
the permanent fix to put the stock tb back on..
^This, as is stated over and over in this forum. With all the info about the BS people put up with using aftermarket TB's, I have no idea why people insist on installing them without the mods that make it worthwhile.
Nuke is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 10:55 PM   #18
mapitts
3rd Gear Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Decatur AL
Posts: 807
Default

Quote:
Originally Posted by tj@steeda View Post
Not many issues here ... sometimes we just need to do a revision or two to get it spot on.

Best Regards,

TJ
Luckily mine is still running strong. Steeda still has my vote. Was not trying to flame any of the tuners. Without ya'll, life would suck. May be that we are just seeing the influx of more and more people running tunes. Looks like this thread was totally not tune related. Also plus 1 on what Nuke said. An aftermarket TB N/A is just asking for a problem IMHO.
mapitts is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2013, 10:48 AM   #19
kevinmalec
5th Gear Member
 
kevinmalec's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Acworth, GA
Posts: 3,654
Wink

Quote:
Originally Posted by Nuke View Post
^This, as is stated over and over in this forum. With all the info about the BS people put up with using aftermarket TB's, I have no idea why people insist on installing them without the mods that make it worthwhile.
I agree with Rick. I've read many negative posts in regards to the BBK TB and other after market TB's.
Get your money back and put it towards another mod.
kevinmalec is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2013, 11:37 AM   #20
Slowpoek06GT
1st Gear Member
Thread Starter
 
Slowpoek06GT's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: California
Posts: 56
Default

Alright- so I emailed BBK. The response I got from them is that the TB is very sensitive to voltage changes and the new tune likely changed something. Either way, the result was that I blew the idle control open at some point. I have subsequently re-installed the OE TB and retuned.

Coincidentally, while removing the BBK TB, I look down and see the spring for the idle control sitting atop the pan below the radiator-- so it came apart while under power and I eventually found all the parts-- what are the chances!?

As much as I hear about aftermarket TBs causing problems, do they not provide ANY performance gain?
Slowpoek06GT is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My 1993 Red 5.0 GT Convertible lovesilver Members Mustangs 2 01-06-2016 08:08 AM
Street Action Tonight Explosive Street/Strip 17 10-02-2015 08:45 AM
So who wins uedlose The Racers Bench 4 10-01-2015 09:31 PM
GT500 front LCA question UrS4 S197 Handling Section 1 09-30-2015 11:13 AM
Hello All RCS02v6 New Member Area 4 09-29-2015 02:46 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:28 AM.