Intake Air Temp. Sensor? - MustangForums.com

Notices
4.6L (1996-2004 Modular) Mustang Technical discussions on 1996-2004 4.6 Liter Modular Motors (2V and 4V) within.

Intake Air Temp. Sensor?

Reply

 
 
 
Old 03-29-2009, 08:39 PM
  #1  
*PrincessDanielle*
Thread Starter
 
*PrincessDanielle*'s Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Texas
Posts: 47
Default Intake Air Temp. Sensor?

Well my check engine light is on and we have one of those diagnostics that reads codes and it read 113, which says Intake air temp. sensor, but where its suppose to go it has like a rubber cap on it, anybody know whats up?
*PrincessDanielle* is offline  
Reply With Quote
Old 03-29-2009, 08:48 PM
  #2  
devongarver
5th Gear Member
 
devongarver's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Ohio
Posts: 2,994
Default

pics? maybe a little more specific? do you mean the location in the inlet tube where the iat should be instead has a rubber plug in it?
devongarver is offline  
Reply With Quote
Old 03-29-2009, 09:22 PM
  #3  
*PrincessDanielle*
Thread Starter
 
*PrincessDanielle*'s Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Texas
Posts: 47
Default

do you mean the location in the inlet tube where the iat should be instead has a rubber plug in it?
Yeslol
*PrincessDanielle* is offline  
Reply With Quote
Old 03-29-2009, 09:35 PM
  #4  
Sxynerd
6th Gear Member
 
Sxynerd's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Virginia
Posts: 11,783
Default

Your posts that are really confusing me. What is it you want to know? Where is the IAT sensor? Are you saying that your Air inlet tube is missing a IAT all together and in it's place has a cap covering it?

If this is a new problem, keep looking for the IAT because you're looking in the wrong place. Or look for the open hole.
Sxynerd is offline  
Reply With Quote
Old 03-29-2009, 09:38 PM
  #5  
devongarver
5th Gear Member
 
devongarver's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Ohio
Posts: 2,994
Default

ok well im assuming that you obviously didnt put it there, do you have an after market CAI? The only reason i have ever put a plug in there is to relocate it for a supercharger or other FI setup. Im not sure what to tell you if its just gone lol. Can you trace the harness and see if its moved somewhere or taped out of the way? i dont see it running if it wasnt installed in the inlet tube. Anyone else out there with a little more knowledge than myself???
devongarver is offline  
Reply With Quote
Old 03-29-2009, 09:41 PM
  #6  
*PrincessDanielle*
Thread Starter
 
*PrincessDanielle*'s Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Texas
Posts: 47
Default

Yes, where is it suppose to go?
*PrincessDanielle* is offline  
Reply With Quote
Old 03-29-2009, 09:53 PM
  #7  
devongarver
5th Gear Member
 
devongarver's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Ohio
Posts: 2,994
Default

part way up the inlet tube before it gets to the throttle body
devongarver is offline  
Reply With Quote
Old 03-29-2009, 11:53 PM
  #8  
mustangman36578
2nd Gear Member
 
mustangman36578's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: michigan
Posts: 449
Default

this is where it goes...
and what the sensor should look like..
does the rubber plug have a small hole in the middle of it? if so that means the sensor probably worked itself out or was yanked out some how and is probably laying next to the intake tube somewhere. i dont think the car will run without that sensor plugged into the harness so it probably just came out of the intake.
Attached Thumbnails Intake Air Temp. Sensor?-9604-gt-cold-air-intake-01.jpg  
Attached Images  

Last edited by mustangman36578; 03-29-2009 at 11:57 PM.
mustangman36578 is offline  
Reply With Quote
Old 03-30-2009, 12:05 AM
  #9  
mustangman281
Banned
 
Join Date: Sep 2008
Location: tn
Posts: 0
Default

I'm pretty sure they integrated the IAT with the MAF starting in 02. Look at the wire connector going into the maf. It there are wires in the 2 outside ports of it then the IAT is in the MAF.

That code usually means the something is worng with the wiring and its shorting out.
mustangman281 is offline  
Reply With Quote
Old 03-30-2009, 12:08 AM
  #10  
jvog
5th Gear Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: PA
Posts: 2,825
Default

Originally Posted by mustangman281 View Post
I'm pretty sure they integrated the IAT with the MAF starting in 02. Look at the wire connector going into the maf. It there are wires in the 2 outside ports of it then the IAT is in the MAF.

That code usually means the something is worng with the wiring and its shorting out.
+1. Your IAT is integrated into the MAF. Your MAF will have 6 wires going into it, 2 of which are for the IAT.
jvog is offline  
Reply With Quote

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Intake Air Temp. Sensor?


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.