98 GT - whining transmission noise after motor mount replacement - MustangForums.com

Go Back  MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 4.6L (1996-2004 Modular) Mustang > 4.6L General Discussion
Reload this Page >

98 GT - whining transmission noise after motor mount replacement

Notices
4.6L General Discussion This section is for non-tech specific information pertaining to 4.6L (Modular) Mustangs built from 1996 to 2004.

98 GT - whining transmission noise after motor mount replacement

Old 01-11-2019, 12:23 PM
  #1  
DenissK
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Florida
Posts: 38
Default 98 GT - whining transmission noise after motor mount replacement

98 GT - 116,5 K miles

When the car starts (mostly cold) starts, I start hearing this whining noise in the front like a supercharger noise. The noise gets a little bit louder when I accelerate in 1st and 2nd but it rapidly increases in pitch when past 2k rpm and when I get the foot of the gas pedal in 1st. I stop hearing in when I accelerate in 2nd and upwards, either because of the exhaust or it disappears entirely. After driving for about 10 min the sound becomes milder and eventually stops ( especially when idle while engine warm) What could it be?

It idles well. It does not cause any performance issues. The sound does not increase when I turn the wheel. This sound started after my visit to the mechanic. I replaced the transmission mount and motor mounts and put new caster camber plates. The transmission was not disconnected from the engine, the engine just got lifted a little bit to replace the mounts. Also, the bolts on the rear u-joint were tightened because they were very loose but the sound is coming from the front even in neutral.


I have a new t/o bearing (6 months old), the alternator is 2 years old. I believe the power steering pump is stock. I have not started troubleshooting stuff so I am just looking for some advice. After listening to the engine while warming, up I realized that the sound is not coming from the drive belt or the alternator. The power steering pump also does not make any sounds. The sound is the loudest near the firewall, I suspect it is coming from the bottom though I have jack up the car to double check. Once I again , I suspect it's the transmission but again it was not taken away from the block and I am trying to figure out how a motor mount replacement could affect the transmission. Any advice would be appreciated.
DenissK is offline  
Old 01-11-2019, 03:41 PM
  #2  
dawson1112
5th Gear Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: ohio
Posts: 3,557
Default

The only thing I can think of is the fluid is a bit low, but the trans mount was bad and maybe the fluid was sitting more towards the back of the tail and keeping that bearing lubricated, and now its more level so the bearing is whining a bit untill the fluid warms up and gets thrown up on it. Check the fluid level, top it off if needed or better yet just change the fluid out for new.
dawson1112 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Willis F.
V6 (1994-2004) Mustangs
4
12-16-2017 03:28 PM
03gt_cm
General Tech
1
10-24-2017 02:57 PM
lizard96
2005-2014 Mustangs
10
05-17-2013 06:47 PM
89bulletlx
5.0L (1979-1995) Mustang
15
04-01-2008 09:31 PM
notstock02gt
4.6L (1996-2004 Modular) Mustang
1
07-28-2005 06:30 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 98 GT - whining transmission noise after motor mount replacement


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.