Oil Consumption? - MustangForums.com



5.0L V8 Technical Discussions Any questions about the 'Coyote' engine, transmission, exhaust, tuners/CAI, or gearing can be asked here!

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-27-2013, 09:02 PM   #1  
Juice5.0
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2012
Location: MA
Posts: 36
Default Oil Consumption?

Has anyone noticed they are "consuming" oil? I have noticed some consumption....1/2 to 1qt between oil changes. Is this normal?

Thanks.
Juice5.0 is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2013, 05:34 AM   #2  
mapitts
3rd Gear Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Decatur AL
Posts: 807
Default

I am surprised that your consumption is that low. If you are running 5W20 and with 11:1 compression, it is going to blow past the rings. Make sure to get you an oil separator, and maybe switch to 5W30. I did both. I am still catching oil in the separator, but, not as much.
mapitts is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2013, 10:44 AM   #3  
11gt
1st Gear Member
 
Join Date: May 2013
Location: TN
Posts: 51
Default

I have pretty much accepted that all new cars use some oil. About 1/2 of a quart loss over a 5000 mile oil change interval has been the standard for my last three cars including the mustang.
11gt is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2013, 04:14 PM   #4  
moncherou
 
Join Date: May 2013
Location: California
Posts: 40
Default

normal and of course depends how hard you push it.
moncherou is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2013, 05:41 PM   #5  
jdos1
 
Join Date: Jun 2013
Location: SC
Posts: 15
Default

Completely normal and fairly low if you're running 5w-20. I run Amsoil Signature Series 10w-30 and don't have to add any whatsoever.
jdos1 is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 08:44 PM   #6  
clowe1965
6th Gear Member
 
clowe1965's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Carolina, Axle swap anyone?
Posts: 5,287
Default

Mine finally slowed down, it was burning 2-3 between changes, the last change it was only 1/2 low. 5-6k intervals and at 21k now.
clowe1965 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 08:01 AM   #7  
BrazenStang
3rd Gear Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: DE
Posts: 546
Default

I'm glad to read that it's normal in the 5.0's. My 4.6 didn't burn a drop, even at 100K miles. I haven't done an oil change yet, but have noticed the black build-up on the tailpipes. I also installed an oil separator, that has caught a good deal of oil already. Don't worry, I don't neglect my car, I just bought the car in January and only have 4,000 miles since then.
BrazenStang is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2013, 12:58 AM   #8  
Slammintone
1st Gear Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 107
Default

My ride hasnt burned or used the first drop of oil since new. Now have 3000on the odometer. I know lotsa guys recommend the "drive it like you stole it!" mantra, but they usually forget the part about ONLY AFTER THE ENGINE IS FULLY WARMED UP! So I read some guy bragging how he burned rubber on his way out of the dealers lot with his new hotrod and later hes complaining his car uses oil. There is nothing normal about using a half qt. to a full qt. or more between oil changes. For the record Im using 5w20 and I beat on my cars engine mercilessly after shes warmed up. This has been the case with two Mustang GTs and a Challenger R/T Ive owned.
Slammintone is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 12:56 AM   #9  
joe95 gt
2nd Gear Member
 
joe95 gt's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Alabama
Posts: 165
Default

My 12 was low last time I checked it about 3k miles after oil change, so I took it in for oil change at local dealership. Asked if they had heard of any issues with the 5.0 burning oil off, of course they denied.
joe95 gt is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2013, 04:48 PM   #10  
SirJAG
 
Join Date: Mar 2012
Location: Texas
Posts: 43
Default

i burned about 800-1000mL per 1000mi for the first 15K or so...down to 200-300mL per 1000mi now at 22K.

once i switched to aimsoil 10-30 (top shelf) it dropped drastically.
SirJAG is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need to rebuild the automatic transmission 1996 GT wraith777 General Tech 1 09-28-2015 10:49 AM
Ticking coming from 4.6L. What could it be? Shadow7874 2005-2014 Mustangs 4 09-24-2015 09:06 PM
Oil change belam Oil and Oil Related Topics 4 09-23-2015 11:29 PM
Need Help ??? Demodulates General Tech 2 09-18-2015 11:14 AM
JLT III CAI cleaning, do I re-oil? kevsgt GT S197 General Discussion 1 09-09-2015 06:20 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

All times are GMT -5. The time now is 02:49 PM.


© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands
We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.