New Jersey Emission test - MustangForums.com

Notices
V6 S197 General Discussion This section is for technical discussions pertaining specifically to the V6 variation of the 2005 and newer Ford Mustang.

New Jersey Emission test

Reply

 
 
 
Old 07-17-2013, 12:12 PM
  #1  
jayh007
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2013
Location: new jersey
Posts: 77
Default New Jersey Emission test

It's time for inspection. I have a Diablosport tune in the car. Has anyone passed NJ emission test with a tune installed?
jayh007 is offline  
Reply With Quote
Old 07-17-2013, 02:32 PM
  #2  
Nuke
6th Gear Member
 
Nuke's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: PA to KY ('07) to IL ('09) to MS ('10) to FL ('11)
Posts: 16,186
Default

When I lived in NJ, you could fail the test, tweak the carb, get back in line and retake the test. If you think you'll fail, get an emissions-friendly tune from AM but see if you pass w/o the new tune. If you fail, load the new tune and take the test again.
Nuke is offline  
Reply With Quote
Old 07-17-2013, 03:07 PM
  #3  
kevinmalec
5th Gear Member
 
kevinmalec's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Acworth, GA
Posts: 3,666
Default

Originally Posted by jayh007 View Post
It's time for inspection. I have a Diablosport tune in the car. Has anyone passed NJ emission test with a tune installed?
As Nuke mentioned, it all depends if your current tune is emissions friendly or not. I have emissions friendly tunes from Brenspeed and I have passed every year.

From what I've read, tunes that are not emissions friendly will shut off the 02 sensors.

I would recommend contacting the company or shop that created your tune and ask if the tunes are emissions friendly.

Last edited by kevinmalec; 07-17-2013 at 03:10 PM.
kevinmalec is offline  
Reply With Quote
Old 07-17-2013, 03:23 PM
  #4  
jayh007
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2013
Location: new jersey
Posts: 77
Default

Bought the car used and the Tune came with the car. I have the Diablo unit can I re-load the stock data and change back? Sorry I'm old school carbs and jets.
jayh007 is offline  
Reply With Quote
Old 07-17-2013, 04:39 PM
  #5  
Nuke
6th Gear Member
 
Nuke's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: PA to KY ('07) to IL ('09) to MS ('10) to FL ('11)
Posts: 16,186
Default

If you reload the stock tune, you'll likely need to re-install the stock airbox or you'll likely throw lean codes. Not sure if you'd pass in that configuration. If NJ still allows you to repeat the test, I'd go for it as-is. Worst case is you have AM write an emission-friendly tune for your Diablosport.
Nuke is offline  
Reply With Quote
Old 07-18-2013, 10:33 AM
  #6  
kevinmalec
5th Gear Member
 
kevinmalec's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Acworth, GA
Posts: 3,666
Default

If you have a Cold Air Intake and don't have the original stock airbox to swap out, you will need to order an emissions friendly tune. Another option would be checking your local Craigslist or go to a local junk yard and buy a used stock airbox for your model car.

As Nuke mentioned, you can order emissions friendly custom tunes from American Muscle and they will email you the tune to upload to your Diablo tuner. Do you have a cable that allows you to plug your Diablo tuner to your computer?
kevinmalec is offline  
Reply With Quote
Old 07-18-2013, 11:24 AM
  #7  
jayh007
1st Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2013
Location: new jersey
Posts: 77
Default

Yes I have a CAI and I did purchased the cable. I'm going to give it try first with what I have. In jersey if you fail they give you 30 days to fix the problem. If it fails I'll try new tune.

Last edited by jayh007; 07-18-2013 at 03:01 PM.
jayh007 is offline  
Reply With Quote
Old 07-18-2013, 01:24 PM
  #8  
GrayPony
4th Gear Member
 
Join Date: Jun 2006
Location:
Posts: 1,227
Default

You can pass with 1 "not ready", the continious monitors need to be running and the "not ready" cannot be the O2 sensors or Evap.

Last edited by GrayPony; 07-18-2013 at 01:27 PM.
GrayPony is offline  
Reply With Quote
Old 07-19-2013, 09:33 AM
  #9  
kevinmalec
5th Gear Member
 
kevinmalec's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Acworth, GA
Posts: 3,666
Wink I was going to recommend this. Good luck!

Originally Posted by jayh007 View Post
Yes I have a CAI and I did purchased the cable. I'm going to give it try first with what I have. In jersey if you fail they give you 30 days to fix the problem. If it fails I'll try new tune.
I was going to suggest this. Good luck!

Last edited by kevinmalec; 07-19-2013 at 09:38 AM.
kevinmalec is offline  
Reply With Quote
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
AMAlexLazarus
AmericanMuscle.com
0
10-01-2015 09:21 AM
Florida Regional Chapter
0
09-30-2015 08:04 PM
MustangForums Editor
GT350 S550 Tech
1
09-29-2015 03:29 PM
mrtrodonet
V6 (1994-2004) Mustangs
1
09-29-2015 11:13 AM
mrappe
V6 (1994-2004) Mustangs
0
09-26-2015 10:16 AM

Forum Jump

Thread Tools
Search this Thread
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory