Cold Startup Sputter/Leak sound? 2004 GT 5 speed. - MustangForums.com


4.6L (1996-2004 Modular) Mustang Technical discussions on 1996-2004 4.6 Liter Modular Motors (2V and 4V) within.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-29-2007, 12:19 PM   #1  
sunguf
3rd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location:
Posts: 561
Default Cold Startup Sputter/Leak sound? 2004 GT 5 speed.

2004 GT 5 speed with 31K miles (Factory warranty still).
MGW STS, Flow Weld in's Mac's H pipe SCT 93 oct Tune,

I'm having a problem I have yet to figure out, I've thought that it was an exhaust leak yet it only happens on cold startups and no other time. I've had the exhaust checked out and realigned many times.

once the car is warmed up and turned back on it does not make the sputtering/leak type of sound (Imagine pressing your lips together and blowing so they flap) well that's the sound I'm getting. Whenever I start up the car in the morning or after work or after an hour or more of it being off/cooled I get this sound sometimes louder then others. seems to be coming from the engine bay but I have yet to pin point it.

Can anyone point me in the right direction? I'm lost and would like to figure out what it is before heading to the dealership (I don't want it to be because of an aftermarket part.)

TIA
Frank




sunguf is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2007, 08:55 PM   #2  
sunguf
3rd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location:
Posts: 561
Default RE: Cold Startup Sputter/Leak sound? 2004 GT 5 speed.

bump, NO ONE!?
sunguf is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2007, 10:21 AM   #3  
sunguf
3rd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location:
Posts: 561
Default RE: Cold Startup Sputter/Leak sound? 2004 GT 5 speed.

[:@]
sunguf is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2007, 08:35 PM   #4  
sunguf
3rd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location:
Posts: 561
Default RE: Cold Startup Sputter/Leak sound? 2004 GT 5 speed.

someone's got to know!
sunguf is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2007, 10:40 PM   #5  
Brute03
5th Gear Member
 
Brute03's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 2,504
Default RE: Cold Startup Sputter/Leak sound? 2004 GT 5 speed.

well if it sounds like something flapping and you can't find a leak, it could probably be a loose baffle or somethinginside one of your flowbastards. i'm starting to hear something similar on mine too [:@]
Brute03 is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2007, 11:07 PM   #6  
adam_ferguson
2nd Gear Member
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 210
Default RE: Cold Startup Sputter/Leak sound? 2004 GT 5 speed.

be more specific. is it just the intial start up or does the sound continue until its warm?
adam_ferguson is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2007, 09:32 AM   #7  
sunguf
3rd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location:
Posts: 561
Default RE: Cold Startup Sputter/Leak sound? 2004 GT 5 speed.


Only on intial start up any every time you start it until it's warmed up.

Adam you have the same set up as me (unless it's a BBK H) do you have this sound? I was told " If it is only during the inital first big REV, I would say it is the reverb of the flows echoing through the h-pipe."
could this be my problem?

how about "Could it be a crack in your exhuast manifold. Did you check that out?
It sounds like it stops when the car warms up. If the crack is small, it will almost seal when the metal heats up and expands and that's why it goes away."

or "Could be a stuck EGR...or make sure you are using the right oil in there...if its more of a valve noise, change your oil."

Sorry I'm getting help with some local mustang guys aswell but no one seems to have the same problem/answer
sunguf is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2007, 09:34 AM   #8  
sunguf
3rd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location:
Posts: 561
Default RE: Cold Startup Sputter/Leak sound? 2004 GT 5 speed.

P.S I've only had the flow 40's about 3 months and I know it's coming from under the hood area
sunguf is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2007, 09:48 AM   #9  
Brute03
5th Gear Member
 
Brute03's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 2,504
Default RE: Cold Startup Sputter/Leak sound? 2004 GT 5 speed.

if it sounds like it's coming from under the hood, the first place i would look is the manifold/midpipe connection. have you checked those bolts yet?
Brute03 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2007, 10:07 AM   #10  
sunguf
3rd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location:
Posts: 561
Default RE: Cold Startup Sputter/Leak sound? 2004 GT 5 speed.

the mid pipe has been re aligned more then 5 times and does not leak (Atleast I can't find it or even an exhaust shop)
sunguf is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2013-2014 Borla ATAK Axlebacks. FivePointToTheOh Parts For Sale 7 10-02-2015 04:09 PM
The Future of my GT vintageaion 2005-2014 Mustangs 2 09-08-2015 10:45 AM
HELP A/C Wont blow cold, electrical 2008 cbird1177711 2005-2014 Mustangs 0 09-02-2015 04:12 PM
Video - 2015 Steeda Mustang Product Testing (Prototype Suspension Parts) [email protected] Steeda Autosports 0 09-01-2015 08:16 PM


Tags
03, 04, 1996, cold, gt, leaking, load, motor, mustang, sound, sputter, sputters, start, startup, whine

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

All times are GMT -5. The time now is 05:22 AM.


© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands
We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.