I'm Stumped and Need Help/Advice - MustangForums.com

Go Back  MustangForums.com > Ford Mustang Tech > 5.0L (1979-1995) Mustang
Reload this Page >

I'm Stumped and Need Help/Advice

5.0L (1979-1995) Mustang Technical discussions on 5.0 Liter Mustangs within. This does not include the 5.0 from the 2011 Mustang GT. That information is in the 2005-1011 section.

I'm Stumped and Need Help/Advice

Reply

 
 
 
Old 07-15-2007, 11:32 PM
  #1  
jthorn9
The Godfather
Thread Starter
 
jthorn9's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Temple, Texas
Posts: 15,480
Default I'm Stumped and Need Help/Advice

OK, this is going to be a kind of long post, but bare with me, you need to read it all to get the point.

OK here was the original problem. I'd get in the car cold, and it starts up just fine. Now let's say I go around town to run errands and do the start cold/stop warm/start warm/stop hot/start hot type of deal. You know, normal stop and go driving when running around. Well if I were to start/stop the car more than 2 times it would probably give the following problem, deffinitly by the 3rd time. It would crank over, but then the RPMs, instead of holding high then droping, would instantly drop, the engine would struggle to run, and the car would idel at around 300 RPMs and would occasionaly stall. Now lets say I try to drive it, as soon as I through out the clutch the RPMs would violently fall, and if I wasn't quick I'd stall out and die. Now sometimes, in neutral, if I reved up to 4000+ RPMs the problem would go away, but this didn't work all the time.

I brought the car in for this problem, ran a dianostic, and nothing turned up, so I thought it may of been the fuel pump and had mine upgraded to a 155 which I need anyways.

Now that didn't cure the problem. 3 weeks ago, after work, I go to get in my car, when it's cold (granted it was 86 degrees outside) and it started up, the RPMs did the same thing, but the damn thing just died, no low idel, just died. I started it up again, and reved the **** out of the car, but as soon as I let off the gas it died. Well 5 days later I finally get the car to the shop, and guess what, the damn thing starts and runs fine and the shop couldn't get it to do this problem. Oh, the car was also running reallyrich. I did get them to cause the first problem to happen, which they were totally stumped on as their diagnostic revealed nothing, even when the problem was occuring.

Now, yesterday I go to get into my car to go to work and same thing, cranks over and dies, and I got the faint smell of it running rich again. I havn't tried since as I'm totally stumped, any advice as to what it could be? I'm thinking the MAF might be dirty and going out, but other people have told me to check everything from the IAT sendor, to the throttle air control sensor, to the damn EGR valve, so what the hell could be the problem?

Thanks to any that can help.
jthorn9 is offline  
Reply With Quote
Old 07-15-2007, 11:39 PM
  #2  
86 5.0L
6th Gear Member
 
86 5.0L's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: San Diego, CA
Posts: 6,884
Default RE: I'm Stumped and Need Help/Advice

IAC and/or vacuum leak and/or TPS adjustment

search for theres been like 4 threads this day
86 5.0L is offline  
Reply With Quote
Old 07-15-2007, 11:52 PM
  #3  
jthorn9
The Godfather
Thread Starter
 
jthorn9's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Temple, Texas
Posts: 15,480
Default RE: I'm Stumped and Need Help/Advice

OK, found the thread you were talking about. My IAT didn't seem too dirty when I installed my CAI a year ago, in fact in seemed very clean. Anything to look for? I mean, granted I havn't looked at it in a year, but what to look for to see if it's dirty, or bad. Also, could it be the MAF?
jthorn9 is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2007, 03:25 AM
  #4  
92BOOSTED
3rd Gear Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Livonia,MI
Posts: 581
Default RE: I'm Stumped and Need Help/Advice

It sounds like your mass air meter is going bad on you. Is it a stock meter? If it is try swapping it out with another one to see if it works.Also make sure that the wires are not loose at the connection.

Ryan
92BOOSTED is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2007, 03:30 AM
  #5  
blackout
5th Gear Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Longwood, FL
Posts: 2,899
Default RE: I'm Stumped and Need Help/Advice

I bet it is related with your mass air... or possibley a problem with a fuel injector.

-Jeff
blackout is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2007, 09:12 AM
  #6  
jthorn9
The Godfather
Thread Starter
 
jthorn9's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Temple, Texas
Posts: 15,480
Default RE: I'm Stumped and Need Help/Advice

Yea, that's what I've been thinking as well, but I don't like shooting bullets in the dark on a problem because that's how you wind up spending/wasting a lot of money.
jthorn9 is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2007, 09:35 AM
  #7  
dillon1340
4th Gear Member
 
dillon1340's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: South Carolina
Posts: 1,042
Default RE: I'm Stumped and Need Help/Advice

did the shop just look at things or did they actually do a koeo or koer test? i think if it's a bad injector or mass air these tests would tell you.
dillon1340 is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2007, 07:48 PM
  #8  
jthorn9
The Godfather
Thread Starter
 
jthorn9's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Temple, Texas
Posts: 15,480
Default RE: I'm Stumped and Need Help/Advice

They did a full test. Everything thing came up fine, but yet the problem still persisted, but as I stated, problem #1 was a little different than problem #2, because problem #1 didn't run rich.
jthorn9 is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2007, 10:07 PM
  #9  
jthorn9
The Godfather
Thread Starter
 
jthorn9's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Temple, Texas
Posts: 15,480
Default RE: I'm Stumped and Need Help/Advice

....................
jthorn9 is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2007, 10:10 PM
  #10  
mattdel
6th Gear Member
 
mattdel's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Spfld, MA
Posts: 9,240
Default RE: I'm Stumped and Need Help/Advice

IAC

idle air controller. tubular thing bolted to the intake, about 4" long and 3/4" around
mattdel is offline  
Reply With Quote
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
ShaneB26154
4.6L (1996-2004 Modular) Mustang
34
05-15-2016 09:30 AM
CMcNam
4.6L V8 Technical Discussions
15
12-06-2015 01:28 PM
stangin1996gt
4.6L (1996-2004 Modular) Mustang
0
09-21-2015 11:01 AM
stroked302
5.0L (1979-1995) Mustang
1
06-29-2003 11:21 PM

Forum Jump

Thread Tools
Search this Thread
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory