engine temp not reading - MustangForums.com

Notices
5.0L (1979-1995) Mustang Technical discussions on 5.0 Liter Mustangs within. This does not include the 5.0 from the 2011 Mustang GT. That information is in the 2005-1011 section.

engine temp not reading

Reply

 
 
 
Old 04-12-2009, 01:23 AM
  #1  
Foxbody87
1st Gear Member
Thread Starter
 
Foxbody87's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: VA
Posts: 97
Default engine temp not reading

Just installed a new aluminum radiator, twin electric fans, new water pump, 180 thermostat, not using the stock overflow tank. now the engine temp gauge is only reading about 130 and the needle kinda bobs around there slightly. any clue what it is is?
Foxbody87 is offline  
Reply With Quote
Old 04-12-2009, 02:45 AM
  #2  
KINGKAOS
2nd Gear Member
 
Join Date: Aug 2008
Location:
Posts: 162
Default

IDK.. But maybe all those "new" parts and upgrades helped it to be cool... what was it running for a temp before all the upgrades and installs? And was there a "problem" with the temp before you did all that?
KINGKAOS is offline  
Reply With Quote
Old 04-12-2009, 03:00 AM
  #3  
84conversion50
2nd Gear Member
 
84conversion50's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: New Mexico
Posts: 451
Default

it is a "problem" if he is only running at 130. did you put the thermostat in backwards? i would get an infrared thermometer and see what its actually running at rather than believing the dummy gauge
84conversion50 is offline  
Reply With Quote
Old 04-12-2009, 03:01 AM
  #4  
84conversion50
2nd Gear Member
 
84conversion50's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: New Mexico
Posts: 451
Default

and if it bobs around it sounds like your low on coolant or have an air pocket.
84conversion50 is offline  
Reply With Quote
Old 04-12-2009, 11:32 AM
  #5  
88_5.0
2nd Gear Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Illinois
Posts: 438
Default

Make sure you have plenty of coolant, The sending unit won't read if there isn't anything there..
88_5.0 is offline  
Reply With Quote
Old 04-12-2009, 01:52 PM
  #6  
mjr46
D.R. THE PATHETIC DORK
 
mjr46's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: West Virginia
Posts: 30,813
Default

do you have good heat?? and is system bleed properly, indicated by good heat output usually
mjr46 is offline  
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
drfister
2005-2014 Mustangs
11
05-03-2018 11:38 PM
Gary Ugarek
4.6L (1996-2004 Modular) Mustang
63
12-11-2015 03:01 PM
67LimeCoupe
5.0L General Discussion
45
11-25-2015 09:55 PM
Spiral534
4.6L (1996-2004 Modular) Mustang
6
10-06-2015 05:31 PM
djbigskrilla
2005-2014 Mustangs
13
08-11-2015 01:59 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: engine temp not reading


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.