2005 mustang wont go into gear - MustangForums.com



2005-2014 Mustangs Discussions on the latest S197 model Mustangs from Ford.
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-15-2009, 10:19 AM   #1
mb2
2nd Gear Member
Thread Starter
 
mb2's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Miami
Posts: 484
Default 2005 mustang wont go into gear

i own an 05 gt and this morning i go out to run to BK, and it would not go into gear i own an auto, and i sat there for a few mins messing with it nothing turned the car off and turned it back on and it went right into reverse any probs like this?

thanks marty
mb2 is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2009, 10:44 AM   #2
Art161
4th Gear Member
 
Art161's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: California
Posts: 1,495
Default

Were you on a hill? The pawl used in the park position could have gotten hung up, particularly if you did not apply the parking brake before moving the gearshift lever to the park position.

Do all your brake lights work? I think there is a sensing circuit to detect current draw when you step on the brake pedal. If the current is not detected, then the car may think you are not stepping on the brake pedal.

Have a screwdriver handy in case you have to remove the little plastic cover next to the gearshift lever in order to access the brake-shift interlock. I also think it would be better to use a screwdriver to push down to release the brake-shift interlock rather than using your car key, even though the owner's guide says to use your key.
Art161 is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2009, 10:54 AM   #3
mb2
2nd Gear Member
Thread Starter
 
mb2's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Miami
Posts: 484
Default

i wasnt on a hill but one of my brake lights may not work considering my blinker inside the car blinks rapidly on right turns so maybe one of my lights are out i will give it a shot thanks man
mb2 is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2009, 08:59 PM   #4
mb2
2nd Gear Member
Thread Starter
 
mb2's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Miami
Posts: 484
Default

well i changed the bulb lights work fine now, but it still wont go into gear i read in the manual mentioning something about a fuse may be out does that mean a fuse pertaining to me going in gear or just a fuse in general

any feedback is appreciated

thanks marty
mb2 is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2009, 12:30 AM   #5
Art161
4th Gear Member
 
Art161's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: California
Posts: 1,495
Default

Marty, if you didn't have bad luck you wouldn't have any kind of luck at all. Check to see if fuses 39, 59, and 68 in the fuse box under the hood are okay. My recommendation is to replace the fuses one at a time if you have spare fuses. Sometimes a fuse can look okay, but the internal wire may be damaged.
Art161 is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2009, 06:00 AM   #6
mb2
2nd Gear Member
Thread Starter
 
mb2's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Miami
Posts: 484
Default

haha yea thats about right, i will check those when i get off work today thanks again man for all you help
mb2 is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2009, 09:11 AM   #7
shoeys08dkcandygt
4th Gear Member
 
shoeys08dkcandygt's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: TN
Posts: 1,895
Default

not sure if ford has them but on the land rovers i work on when the truck will not come out of park the parking brake switch is out.
shoeys08dkcandygt is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2009, 11:33 AM   #8
abrush
3rd Gear Member
 
abrush's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Nebraska
Posts: 794
Default

I don't know if this is the issue but I owned a 98 Mustang years ago and when it would get very cold outside it would do the exact same thing. I think it had to do with something freezing because it never did it unless it was very cold. I would have to mess with the shifter for minutes before getting it to move in gear. It used to drive me nuts but I never did fix the problem as I sold the car shortly after and purchased my first GT.
abrush is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2014, 11:22 AM   #9
weaver2112
 
Join Date: Mar 2014
Location: Ohio
Posts: 1
Default

I have a 2008 Manual v6 Mustang. I started having issues with it not going into 1st gear or Reverse (without horrible grinding) unless I put it into a middle gear first. I researched the issue last night. Since 1st and Reverse do not have synchronisers I reasoned that would make them more sensitive to general transmission problems. There was an odor coming from the tranny and I figured that the new clutch was going out after only 2 years (even though I drive like an old man).
I tried the cheap fix first and it worked. I had the transmission flushed and filled at a quick lube and the old fluid was black. After I worked with the tranny a little but through all of the gears (20 minutes of city driving) the problem seems to have gone away.
85$ fix instead of pilot bearing, or new clutch. I was 10K mi from needing the fluid changed per the manual, but things happen.
Hope this helps someone.
weaver2112 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
hesitating jc1 Speed Density/Carb/SSP section 4 08-29-2015 07:09 PM
Installed SF3/X3 for a 2005 mustang GT on a 2009 mustang V6. 'stangdude 4.6L V8 Technical Discussions 5 08-12-2015 01:27 PM
New member new car Jgabbard New Member Area 5 08-11-2015 08:32 PM
Just swapped motor exhaust want fit daytooday Motor Swap Section 2 08-11-2015 09:22 AM
Hello ericunderwood New Member Area 4 08-11-2015 03:40 AM


Tags
05, 06, 07, 2005, 40l, automatic, ford, gear, gt, interlock, mustang, release, shift, transmission, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:15 PM.