4.0 engine cooling fan - MustangForums.com



4.0L V6 Technical Discussions Any questions about engine, transmission, exhaust, tuners/CAI, or gearing can be asked here!

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-11-2018, 04:37 PM   #1  
Jorge Parket
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2018
Location: LA
Posts: 3
Default 4.0 engine cooling fan

The engine cooling fan only comes on when I disconnect the ECT. Low Speed fan works well with the AC.
Jorge Parket is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2018, 09:36 PM   #2  
Mystery0link
 
Join Date: Aug 2014
Location: ky
Posts: 9
Default

Does it over heat ?
Mystery0link is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2018, 10:29 AM   #3  
Jorge Parket
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2018
Location: LA
Posts: 3
Default

With the ECT connected, yes because the PCM does not send a signal to the High Fan Relay. Disconnecting the ECT makes the fan run. Jumping the connector does not stop the fan. In real life it should start the fan!!! It acts opposite of what it is supposed to do. New ECT from dealer and new connector still does not fix it. The thermostat opens as required. I have order a refurbished PCM
Jorge Parket is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2018, 04:51 AM   #4  
Mystery0link
 
Join Date: Aug 2014
Location: ky
Posts: 9
Default

I had similar issues but my fan would kick on randomly when the ac was on. Then it stopped, disconnected the temp sensor on top of the thermostat housing and it kicked on and stayed running. Decided to buy a new sensor, thought I fixed it. It ended up not working after about 20 minutes of driving. Changed the fan assembly after realizing the plug from the resistor to the fan motor was burned up on the negative side, everything’s running as it should now.
Mystery0link is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2018, 04:52 AM   #5  
Mystery0link
 
Join Date: Aug 2014
Location: ky
Posts: 9
Default

Mystery0link is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2018, 08:21 AM   #6  
Jorge Parket
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2018
Location: LA
Posts: 3
Default

thanks for your reply. I checked the fan connector it was okay. Fan works well with AC and when the High fan comes on when I disconnect the ECT the Low fan relay is de-energized as it should be. I will post when I get the refurbished PCM in.
Jorge Parket is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2018, 09:45 AM   #7  
Mystery0link
 
Join Date: Aug 2014
Location: ky
Posts: 9
Default

Cool, hope that fixes it for ya.
Mystery0link is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A/C Compressor & Engine Cooling Fan Failure - Chicken or the Egg HIS S-197 4.0L V6 Technical Discussions 1 08-10-2015 05:47 PM
Relay wiring for cooling fan.Cooling fan switch terminals corroded. aode08 5.0L (1979-1995) Mustang 6 07-31-2008 06:04 PM
engine cooling fan 92camaroRS General Tech 1 08-26-2006 08:46 PM
cooling fan at startup spider 4.6L (1996-2004 Modular) Mustang 0 04-01-2004 03:09 AM
cooling fan question turbinesurgeon 5.0L (1979-1995) Mustang 5 03-24-2004 01:49 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

All times are GMT -5. The time now is 02:08 AM.


© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands
We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.