Diagnose my ignition problem! - MustangForums.com


5.0L (1979-1995) Mustang Technical discussions on 5.0 Liter Mustangs within. This does not include the 5.0 from the 2011 Mustang GT. That information is in the 2005-1011 section.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-24-2009, 12:42 PM   #1  
g2_5point0
2nd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: Miami, FL
Posts: 445
Default Diagnose my ignition problem!

to cut a long story short, i've changed out the pick up coil in my dizzy and that did wonders for my car.


however, just recently the car (during hot temps) will start to stutter, buck, etc... at a light and die out. It will eventually catch again and keep moving, different from before i changed the pick up coil where it just died until it cooled down.

my question is, once a TFI module over heats, is it no good anymore? If not the TFI module, then what is causing this? temp gauge shows normal temps.
g2_5point0 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 12:57 PM   #2  
mattdel
6th Gear Member
 
mattdel's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Spfld, MA
Posts: 9,240
Default

when the module overheats it acts exactly the same as the pickup you replaced. wont work until cooled again. sounds like you may need to replace it as well.
mattdel is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 01:15 PM   #3  
g2_5point0
2nd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: Miami, FL
Posts: 445
Default

Quote:
Originally Posted by mattdel View Post
when the module overheats it acts exactly the same as the pickup you replaced. wont work until cooled again. sounds like you may need to replace it as well.
my problem is this : prior to replacing the pickup coil, the car would die and not turn on for several minutes. Now though, the car will die at a light (although the idle seems fine) and it wont catch for a few starts but eventually it does and runs.

Im just wondering if my TFI module is no good, too. I replaced it before changing the pickup coil, so im wanting to know if i should just buy a new module too. seems like i just keep wasting money on these modules and the problem keeps coming back.
g2_5point0 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 04:45 PM   #4  
g2_5point0
2nd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: Miami, FL
Posts: 445
Default

TTT.


anyone have a familiar issue?

Summary : TFI module has been replaced in the past. bucking, stuttering and shut off inevitably returned. Recently I put in a new pickup coil, helping the previous problem a LOT. Now when the car is hot, i will give it load and the rpms won't climb then it proceeds to shutoff. I let it sit for a few seconds, crank it and it catches again and i can move.


is my problem related to an OLD tfi module with a new pickup coil?? or will a new module give out anway? any advice is appreciated
g2_5point0 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 04:54 PM   #5  
mattdel
6th Gear Member
 
mattdel's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Spfld, MA
Posts: 9,240
Default

Could be the TFI or coil, too. Carry a volt meter around with you, and go recreate the problem. When it happens, go Ohm the two terminals on the coil. anything below 0.3 and above 1.0 ohms, coil is shot.

Then do the module.

Terminals to jump Resistance (OHMS)
D1 to H1 12.8K
D1 to H2 17.4K
D1 to H3 1000
D1 to H4 11.5K
D1 to H5 4.2K
D1 to H6 0.0K
D2 to H1 1.2K
D2 to H2 5.8K
D2 to H3 12.6K
D2 to H4 100
D2 to H5 15.8K
D2 to H6 11.6K
D3 to H1 100
D3 to H2 4.7K
D3 to H3 13.7K
D3 to H4 1200
D3 to H5 16.9K
D3 to H6 12.7K
D1 to D2 11.5K
D1 to D3 12.6K
D2 to D3 1100
D1 to BASE 0.0K
D2 to BASE 12K
D3 to BASE 13.1K
mattdel is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 05:02 PM   #6  
g2_5point0
2nd Gear Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: Miami, FL
Posts: 445
Default

hmm, never thought of the coil. it is stock and old looking. i'll give that a shot, but recreating the problem is always a hassle. haha. stuck in the middle of the street with a volt meter in hand. wouldnt be surprised if someone just raged on me because of that
g2_5point0 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Loud Noise Above 30 MPH bjdutch2005 2005-2014 Mustangs 10 03-24-2017 03:38 AM
High Pitch Whine. Help? FivePointToTheOh 2005-2014 Mustangs 9 09-29-2015 12:53 PM
OBD: The Adventure Begins (PO402 and PO401), DPFE/EGR test procedures TfcCDR V6 (1994-2004) Mustangs 1 09-14-2015 12:08 PM
Will not fire up Wombatnation 5.0L (1979-1995) Mustang 12 09-13-2015 09:16 PM
AODE Woes Pyrate Dave 5.0L (1979-1995) Mustang 8 09-10-2015 07:30 PM


Tags
1990, 2005, coil, control, diagnosing, ford, gear, gt, ignition, low, module, mustang, pickup, problem, problems, tfi, turns, whats

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

All times are GMT -5. The time now is 07:25 PM.


© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands
We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.